in ,

Cry Geeky Love

Wiskunde is niet saai, ontmoet Sarah!

Sarah Van Laere werkt als wiskundige bij het OCMW van de gemeente Dilbeek. Haar studies en loopbaan tonen ons hoe je wiskunde kan toepassen in het dagelijkse leven.

Het waren de lerares wiskunde in de laatste jaren van haar middelbare schooltijd die de doorslag gaf voor Sarah om wiskunde te studeren aan de universiteit. In plaats van zomaar de cursus te volgen, nam die de klas met veel humor en passie op sleeptouw. Wiskunde werd van een abstracte wereld omgetoverd in iets van alledag. Je zal maar geluk hebben met zo een leerkracht in je klas!

Wiskunde is helemaal niet zo onbereikbaar als je denkt

Toch deed haar studiekeuze ook enkele bewonderende wenkbrauwen fronsen. Zo van ‘Amai, jij wiskunde, dan moet jij wel heel slim zijn, want das toch enkel voor superslimme mensen’. Maar Sarah getuigt: “Wiskunde studeren lijkt misschien enkel iets voor superintelligenten en heel onbereikbaar, maar eigenlijk moet het echt wel lukken als je een goede basis legde. Het is helemaal niet zo onbereikbaar als je denkt’!

Vooral de praktische toepassingen van wiskunde vond Sarah enorm boeiend aan haar studies. Zo onderzocht ze in haar eindproef hartritmestoornissen. Sarah: “We gingen na hoe hartritmestoornissen eigenlijk ontstaan en probeerden dat dan zelf te programmeren. Eigenlijk volgt een hartritme een synusgolf. Wanneer er een litteken aan het hartweefsel ontstaat, bijvoorbeeld door verkalking, kan die golf verstoord worden. Met mijn studie probeerde ik een biologisch proces op een wiskundige manier te begrijpen.”

Ik probeerde het biologische proces van hartritmestoornissen op een wiskundige manier te begrijpen

Na haar studies ging Sarah aan de slag bij verschillende commerciële bedrijven, zoals bij Telenet en Carrefour, telkens in data-analyse. “Via wiskundige algoritmes konden we het klantengedrag voorspellen. Je kan zo gaan voorspellen wie je producten koopt, welke producten zullen aanslaan enz. Zo krijg je gepersonaliseerde marketing in plaats van in te zetten op een grote groep”. Bedrijven verzamelen natuurlijk zelf klantgegevens, maar kunnen die ook gaan koppelen aan andere, al dan niet openbare of betalende gegevens. Zo kan je bijvoorbeeld de gegevens op wijkniveau (is het een arme of rijke wijk) koppelen aan de adressen van je klanten en preciezer voorspellen waar de interesses en mogelijkheden van mogelijke klanten liggen. Begrijp je nu iets beter hoe je facebookgedrag een rijke bron voor bedrijven kan zijn?

In deze job kon Sarah leiding geven aan analytische teams en samen met het management strategie bepalen en innovatieve ideeën uitwerken. Het was in elk geval een uitdaging op zoek te gaan naar de beste manier om klanten te werven en producten te doen verkopen. Ook met collega’s, veel mannen in de ICT, klikte het goed. Sarah: “Als vrouw in een mannenwereld word je ook echt gewaardeerd als je hun wereld kent.”

Als vrouw in een mannenwereld word je ook echt gewaardeerd als je hun wereld kent.

Recent maakte Sarah een carrièreswitch. Een ingrijpend moment in haar leven deed haar uiteindelijk kiezen voor de sociale sector, waar ze nu werkt als team coach bij de gemeente Dilbeek. Het werken met en coachen van mensen boeit haar enorm. En ze kan haar opgebouwde expertise in het bedrijfsleven in de toekomst inzetten om beter data te verzamelen, te analyseren en in te zetten om mensen in armoede beter te ondersteunen. “Er is heel wat verdoken armoede, mensen durven niet aankloppen bij het OCMW of vinden hun weg er niet naartoe. Met een juiste data-analyse kan je precieze voorspellingen maken waar het nuttig is om actie te ondernemen, bijvoorbeeld waar het interessant is naar de mensen zelf toe te gaan door een mobiel onthaal of bus.”

Sarah zou onmiddellijk opnieuw aan de studies wiskunde beginnen. “Met mijn diploma wiskunde kan ik overal terecht. Mijn loopbaan toont dat ik de opgelopen ervaringen kan inzetten in zovele settings en domeinen. Ik zou dan ook maar wat graag hebben dat ook mijn kinderen een STEM-studierichting zullen kiezen.”

Ik zou maar wat graag hebben dat ook mijn kinderen een STEM-studierichting zullen kiezen

Dit artikel kwam tot stand in het kader van het I Love Science Festival van 26 tot 28 april in Brussel

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Cybergevaar? Sharad Pokhrel komt eraan!