in , ,

Cry

Cybergevaar? Sharad Pokhrel komt eraan!

Sharad Pokhrel werkt als Security Infrastructure Engineer, daarmee beschermt hij vanuit het Brusselse de online omgeving van bedrijven in heel het land. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat!

Al eens geprobeerd in te breken op het netwerk van je school?

Wie van jullie gaat vlot met computers om? Al eens geprobeerd in te breken op het netwerk van je school? Niet zo makkelijk, heb je waarschijnlijk gemerkt. Jonge specialisten die toegepaste informatica studeerden, creëren veilige oplossingen voor de interne netwerken van bedrijven, maar ook van scholen. Sharad is er zo een. “Ik zorg ervoor dat leerlingen niet alle bandbreedte van het schoolnetwerk opgebruiken door filmpjes te streamen. En natuurlijk ook dat ze niet aan gevoelige informatie van het lerarennetwerk kunnen. Zo maken we een onderscheid tussen het leerlingennetwerk, het lerarennetwerk en het bezoekersnetwerk.” Momenteel werkt Sharad drie dagen per week aan dit groot project voor het de schoolgemeenschap van de Waalse regering. Bij zo een groot project staat hij er uiteraard niet alleen voor, maar werkt met een heel team specialisten bij het Brusselse bedrijf Dimension Data.

Naast grote projecten, zijn er ook kleinere projecten die Sharad opneemt, waarbij hij het hele proces voor zijn rekening neemt. Dat begint met het ter plaatse gaan voor een kick-off met de klant om duidelijk te maken wat de bedoeling is, advies te geven en dan als er een akkoord is, over te gaan tot de uitvoering. Toestellen worden besteld, software geconfigureerd of bijgesteld, mogelijke problemen worden opgelost. Zo werkte Sharad al een project uit voor het stadhuis van Namen. Communiceren moet dan uiteraard in het Frans. Maar dat is geen probleem voor Sharad. Hij heeft ook veel Franstalige collega’s en ze kunnen elkaar goed begrijpen. Taal is niet echt een issue. Onderling op bedrijf wordt vaak Engels gesproken.

Taal is niet echt een issue

Sharad had al vanaf zijn middelbare schooltijd veel interesse in alles wat met computers en internet te maken heeft. Hij bouwde eigen websites via online tutorials en deed hetzelfde voor zijn vrienden. De opleiding toegepaste informatica was dan ook een logische studiekeuze. Zijn stage deed hij in het Brusselse Muntpunt, waar hij via simulaties het dataverkeer hielp optimaliseren.

Wie aan cybercriminaliteit denkt, denkt natuurlijk aan hacken… Heeft Sharad zich hier ook al aan gewaagd? “Hacken zelf heb ik niet gedaan bij andere mensen, maar ik heb wel al eens geprobeerd om op mijn eigen laptop in te breken. Als je dagelijks met online veiligheid bezig bent, moet je natuurlijk weten hoe het werkt, zodat je je systeem kan beveiligen…

Hacken? Als je dagelijks met online veiligheid bezig bent, moet je natuurlijk weten hoe het werkt

Sharad wil deze job graag blijven uitvoeren. “Sowieso is een job in IT voortdurend in verandering. Systemen worden complexer, er kunnen nieuwe aanvallen komen, nieuwe technologieën komen op de proppen. Vandaag bijvoorbeeld loggen heel wat mensen met hun persoonlijke laptop in bij het bedrijfsnetwerk, een nieuw probleem met nieuwe uitdagingen.” Gelukkig krijgt hij hiervoor interne opleidingen. De job vindt hij ook leuk omdat er een perfecte work-life balance is dat in het hele bedrijf wordt gerespecteerd. “We werken niet met vaste uren, alles gaat heel flexibel. Er is vooral vertrouwen in plaats van voortdurende controle.”

We werken niet met vaste uren, alles gaat heel flexibel

Sharad wil jongeren aanraden om er gewoon voor te gaan als ze een STEM-opleiding zouden willen volgen. Er is altijd genoeg werk, deze jobs zullen altijd blijven bestaan. Twijfel dus niet, je kan alle info vinden op het web over deze jobs. Zoek alles goed uit en ga er voor!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel kwam tot stand in het kader van het I Love Science Festival van 26 tot 28 april in Brussel

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Danielle, een sterke vrouw in de scheepvaart

Wiskunde is niet saai, ontmoet Sarah!