in ,

Love OMG

Wouter leidt ons als technologisch ondernemer naar de geneeskunde van de toekomst

Wouter Vanoppré werd al van kleins af aan gebeten door de microbe van geneeskunde. Toch werd hij geen dokter, maar helpt hij patiënten op een heel andere manier. Hij verdiepte zich in een biomedisch wetenschappelijke opleiding, studeerde verder in ondernemerschap en liep stage bij het Europees Parlement om zo innovatie te stimuleren in de geneeskunde van de toekomst.

Later als ik groot ben, wil ik dokter worden

Wouters grootoom was niet alleen een echte opafiguur voor de kleine Wouter, maar met zijn beroep als ‘meneer de dokter’ had hij ook veel aanzien in het Limburgse dorp waar Wouter opgroeide. Toen hij in het middelbaar zat, werd Wouters jongere zus erg ziek. De vele ziekenbezoeken en hoe de situatie woog op het gezin, maakte grote indruk. Het verhoogde Wouters drive om de situatie van zieke mensen te kunnen verbeteren.

Ik wil echt iets betekenen voor mensen die ziek zijn. Ik wil daar iets aan doen, ik wil dat daar verbetering in komt.

Latijn-Wiskunde-Wetenschappen studeren ging vlot voor Wouter, al was hij niet echt erg gemotiveerd om tot het uiterste te gaan. Om zijn droom van toen mogelijk te maken: dokter worden en zo mensen genezen, diende hij te slagen voor het ingangsexamen geneeskunde. Jammer genoeg bereidde hij zich onvoldoende voor en slaagde hij niet voor die test. “Verdorie, had ik maar wat beter mijn best gedaan.” dacht hij toen. Hij wist nog niet dat de studies biomedische wetenschappen die hij zou volgen, voor hem een unieke kans zouden betekenen om zijn wiskundige, technische en wetenschappelijke vaardigheden in te zetten om heel wat te betekenen in de geneeskundige wereld. Wouter getuigt: “Als dokter help je je patiënt. Als biomedisch geschoolde krijg je de kans om hele bevolkingsgroepen of hele ziektes te tackelen.” De studies waren een schitterende periode waarin hij zich kon verdiepen in bio-elektronica en nanotechnologie aan de UHasselt in een gezellige community. Hij hield er goede vrienden aan over. Omdat de opleiding biomedische wetenschappen niet echt vertegenwoordigd werd in de studentenraad, besliste Wouter zich hiervoor te engageren. Hij werd zo vertegenwoordiger van zijn opleiding, maar later ook van alle studenten in de raad van bestuur van de universiteit en uiteindelijk zelfs van de Vlaamse studentenraad. Daarnaast was hij ook voortrekker van het bijzondere teddybeer hospital, waarbij studenten kinderen laagdrempelig met de geneeskundige wereld leren kennismaken door hun zieke teddybeer op bezoek te laten komen in het ziekenhuis. Wouter organiseerde ook TedX lezingen in Hasselt waarin studenten via inspirerende presentaties linken zochten met technologie en innovatie doorheen hun opleiding.

Ik wil meer

Door middel van zijn masterthesis kreeg Wouter de kans om verder onderzoek te doen via een doctoraat. Desondanks had hij ook de drang om te ondernemen: “Je kan in het labo gaan staan, maar de techniek in het labo moet ook naar de markt kunnen gebracht worden. Daarom is het belangrijk ook uit het labo te treden.” Wouter ging een master international business volgen in Boston, in de Verenigde Staten. “Ik leerde dat innovatie staat voor techniek x ondernemen x de wet. Als je dus écht de wereld wil veranderen, is een uitvinding op zich dus niet voldoende, maar heb je ook een zakenplan en het juiste wettelijke kader nodig.”

Innovatie = technologie x ondernemen x de wet

Na zijn studies in Boston, kreeg Wouter de kans stage te lopen in het Europees parlement. Daar leerde hij de werking van politiek kennen binnen zijn specialisatie van de gezondheidszorg. Ondanks de inhoudelijk boeiende werkgroepen, was het politiek-strategische werk uiteindelijk minder zijn ding, maar met ook deze ervaring op zak, kon hij aan de slag als consultant bij Deloitte, zijn huidige werkplek.

Hoe kunnen we geneeskunde voorzien voor hele bevolkingsgroepen? Hoe kunnen we gezondheidszorg optimaliseren in de moeilijke omstandigheden van de Derde Wereld? Hoe kunnen we digitalisering van de zorg aansturen? Hoe kan geneeskunde er in de toekomst uitzien? Wouter buigt zich over deze belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Hij gelooft sterk in zowel preventieve als heel doelgerichte geneeskunde via digitale technologie. “Enerzijds kunnen we ervoor zorgen dat ziektes niet meer ontstaan of vroegtijdig in de kiem smoren. Maar als je dan toch ziek bent, kan gespecialiseerde medische hulp van pas komen dankzij het meten van geconnecteerde toestellen.” De patiënt staat hierbij centraal en wordt ondersteund door dokters en andere zorgverstrekkers. “Wat een verschil met de dokter als alwetende God, zoals de oom van mijn moeder toen hij in de fleur van zijn leven was, die een beroep in aanzien kon uitvoeren door een gebrek aan informatie.”

Breek uit

Wouter adviseert jongeren verder te kijken dan hun neus lang is en verder te gaan dan alleen maar het volgen van een studierichting en een diploma op zak te steken. “Durf uit je labo komen. Durf bijleren door stages te lopen, extra curricula op te nemen, opleidingen te volgen. Deze ervaringen verbreden je horizon.” Enkel puur toepassen van wat je geleerd hebt op school is misschien voor jezelf interessant, maar volgens Wouter zijn er te weinig mensen die hun kennis valoriseren en toepassen op industrie en in de politieke wereld. “Besef ook dat deze verbredende competenties je waardevol maken op de arbeidsmarkt.”

Puur toepassen van wat je geleerd hebt op school is interessant, maar er zijn te weinig mensen die hun kennis valoriseren en toepassen op industrie en in de politieke wereld

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Binnen de automobiele sector heeft Charlotte haar weg gevonden

Danielle, een sterke vrouw in de scheepvaart