in ,

Angry Cry Cute Geeky LOL Love OMG WIN WTF

Binnen de automobiele sector heeft Charlotte haar weg gevonden

Charlotte Vermoesen was vanaf haar 8 jaar al bezig met het sleutelen aan motors en auto’s. Je kon ze ook altijd vinden op het motorparcours samen met haar vader. De weekends waarin ze aan oldtimers en mustangs sleutelden waren de aanzet om op haar 18de een eigen oldtimer aan te schaffen en eraan te prutsen. “Langs mijn vaders kant heb ik de technische interesse en skills meegekregen en is het verankerd in mijn hart en nieren”, beaamt Charlotte. De automobiele sector waarin ze zit, krijgt meer en meer een vrouwelijke toets. Toch behaalde ze haar diploma als enigste vrouwelijke studente tussen een 80-tal mannen.  

Langs mijn vaders kant heb ik de technische interesse en skills meegekregen en is het verankerd in mijn hart en nieren.

Wiskunde en mechaniek

Charlotte is goed met getallen, berekeningen en logisch redeneren. Bovendien is ze iemand die graag een sprong in het duister waagt. De perfecte eigenschappen om van latijn-wiskunde naar wiskunde-economie over te stappen en bovendien een attest bedrijfsbeheer te behalen om het zelfstandige statuut te verkrijgen. Zolang ze maar van alles een beetje kan proeven. Toch had ze liever een TSO-opleiding gevolgd in plaats van ASO. “Ik werk graag met mijn handen en techniek”, verklaart ze. Dat is de reden waarom ze uiteindelijk de richting van elektromechanica uitging.

Ik werk graag met mijn handen en techniek.

 

Laat je niet doen

Om als meisje/vrouw in de wereld van auto’s terecht te komen, is niet altijd evident. “Stereotypes werden voortdurend naar mijn hoofd geslingerd, zoals: ‘je bent een halve jongen’, ‘meisjes en motors passen niet samen’, enz.”, vertelt Charlotte. Het werkt denigrerend en demotiverend, maar ze legde het naast zich neer of negeerde het compleet: “Wat mij gelukkig maakt, stel ik voorop. Wat mensen denken is toch maar tijdelijk.” Het was een harde wereld voor Charlotte, zeker op school, maar ze heeft zich nooit laten doen. Typerend aan het sterrenbeeld leeuw, zo koppig is ze.

Stereotypes werden voortdurend naar mijn hoofd geslingerd, zoals: ‘je bent een halve jongen’, ‘meisjes en motors passen niet samen’, enz.

Auto’s, auto’s en nog eens auto’s

Met haar koppigheid is Charlotte vlak nadat ze haar diploma kreeg als kwaliteitsingenieur aan de slag mogen gaan bij Audi. Deze autofabrikant sprak haar aan omdat ze een van de weinige autobouwers zijn in België zelf. De functie die Charlotte toegewezen kreeg, bracht al snel veel uitdagingen met zich mee, qua technische tekeningen en een hoge kwaliteitsstandaard. Ze ging er desondanks volledig voor en heeft ondertussen al enkele keren van functie kunnen veranderen. “Ik ben verantwoordelijk geweest voor het controleren van de kwaliteit, lastenheffing en technische onderdelen op vlak van verlichting”, aldus Charlotte. Bovendien kreeg ze ook de kans om op job-uitwisseling te gaan bij Volkswagen in Duitsland. De projecten waaraan ze mocht werken waren uitermate interessant, op vlak van techniek, maar ook op vlak van reizen. “Mijn grootste succes is dat ik het uitwisselingsproject tot een goed einde heb kunnen brengen en als eerste vrouwelijke 30-jarige een leidinggevende functie innam bij Audi”, vertelt Charlotte trots. Ze kijkt er naar uit om nog meer ervaring op te doen in de automobiele wereld.

Mijn grootste succes is dat ik het uitwisselingsproject tot een goed einde heb kunnen brengen en als eerste vrouwelijke 30-jarige een leidinggevende functie innam bij Audi.

Techniek overal en altijd

Naast werken in de automobiele sector, doet Charlotte ook aan cross-fit en neemt ze deel aan een aantal obstakelruns. Vorig jaar participeerde ze aan de Spartacus Strongest Company van Deloitte en zo komt zo altijd op een onrechtstreekse manier in contact met technische aspecten. Hoe meer ze van de wereld kan leren kennen, hoe liever dat ze het heeft. “De techniek en weten hoe je zaken kan aanpakken is zo belangrijk naar de toekomst toe. Theorie is niet alles, praktische zaken zijn noodzakelijk om verschillende nieuwe creaties tot stand te kunnen brengen,” legt Charlotte uit. Heel veel bedrijven vechten vandaag al om talent en om mensen die kennis hebben van zaken.

De techniek en weten hoe je zaken kan aanpakken is zo belangrijk naar de toekomst toe.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Zie ginds komt de stoomboot… wat je er nog niet over weet!

Wouter leidt ons als technologisch ondernemer naar de geneeskunde van de toekomst