in ,

Geeky Love

Zie ginds komt de stoomboot… wat je er nog niet over weet!

Morgen zal de Sint weer met allerlei leuks en lekkers je schoentje vullen, want met de stoomboot komt hij uit Spanje weer aan. Maar wat weet je eigenlijk allemaal over de stoomboot? Ontdek hier enkele weetjes.

  1. Vanaf het midden van de 18de eeuw ontwierp James Watt de eerste bruikbare stoommachine voor de scheepvaart, wat later tot de stoomboot leidde.
  2. Pas vanaf het begin van de 19de eeuw werden de eerste succesvolle stoomboten gebouwd, daarvoor konden schepen enkel worden aangedreven door de wind of door te roeien.
  3. In 1829 steekt voor het eerst een stoomboot de Atlantische Oceaan over. Na 27 dagen bereikt het schip Liverpool. Gedurende de reis werden er slechts 80 uren ‘gestoomd’. Toen was men zuinig want ‘wind kost niets’, terwijl steenkool betaald moest worden.
  4. De stoomschepen werden een standaard voor oorlogsschepen, vervoer over lange afstanden en voor het transport van grote hoeveelheden goederen of personen.
  5. Op stoomschepen werd een lichtsysteem opgezet om zich als boot te identificeren ten opzichte van andere schepen.
  6. De kracht voor de aandrijving van stoomboten werd geleverd door tot stoom verhit water. Voor zeeschepen leverde dit wel een probleem op, omdat zeewater niet geschikt is voor een stoommachine. daarom hadden deze schepen een installatie die de stoom weer tot water condenseerde, zodat het opnieuw kon worden gebruikt.
  7. Een tekort aan drinkwater was er daardoor niet bij de passagiersstoomboten, omwille van de grote tanks die aan boord stonden waarin ongeveer 500 ton gecondenseerd water kon opgeslagen worden.

Bron: Nemokennislink.nlHistoramarond1900.nlGjenvick.com

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsgierige Inge, een duurzame ingenieur

Binnen de automobiele sector heeft Charlotte haar weg gevonden