in ,

Geeky LOL Love OMG WIN

Van ingenieur naar metaalarbeider, leraar, elektronica en consultancy

Gestart in de opleiding van industrieel ingenieur, overgeschakeld op een job als metaalarbeider, opnieuw een opleiding gevolgd maar dan als leraar, opgevolgd door een opleiding in elektronica en ICT om uiteindelijke te belanden in een job als consultant. Kortom, dat is de weg die Rein Bauwens tot nu toe heeft mogen afleggen. 

Ik was dol op wiskunde omdat ik graag vraagstukken oplos, en een technische interesse kwam voort uit de vakantieperiode bij mijn opa.

Familie en vrienden

Ouders duwen hun kinderen vaak in een bepaalde richting wanneer het op school aankomt. Dit was ook het geval bij Rein, een jonge knaap die net zoals zijn vrienden ASO wilde volgen. Zijn ouders zagen hem eerder een TSO-richting uitgaan, wat achteraf gezien de juiste keuze bleek. “Hoewel ik zelf bij aanvang niet achter deze keuze stond, blijkt het toch vaak zo dat ouders meestal wel gelijk hebben”, aldus Rein. De opleiding industriële wetenschappen bevatte wiskunde en veel technische vakken zoals metaalbewerking, elektriciteit, enz. “Ik was dol op wiskunde omdat ik graag vraagstukken oplos, en een technische interesse kwam voort uit de vakantieperiode bij mijn opa”, vertelt Rein. Als 14-jarige ging hij tijdens de zomer samen met zijn neef op vakantie bij zijn grootvader die hen telkens een technische opleiding voorschotelde: “Op deze vakanties leerden we metaal frezen, smeden, metsen, beton maken, houtbewerken, enz. We zagen het dan ook niet als een opleiding, maar eerder als spelen!”

Op deze vakanties leerden we metaal frezen, smeden, metsen, beton maken, houtbewerken, enz. We zagen het dan ook niet als een opleiding, maar eerder als spelen!

Het studentenleven

Door de groepsdruk van vrienden, startte Rein aan de opleiding industrieel ingenieur in het hoger onderwijs. Omdat het meer op café gaan was, dan wat anders, heeft hij in januari zijn opleiding al stop moeten zetten. “Ik ben dan even gaan werken als arbeider in een klein metaalfabriek om het volgende schooljaar een nieuwe opleiding te starten, namelijk om leraar secundair onderwijs te worden”, aldus Rein. Omdat mijn familie veel lesgevers telt en Rein in de jeugdbeweging zat, was het voor hem een logische stap om voor de klas te gaan staan. “Ik koos logischerwijs voor wiskunde, maar ook voor informatica omdat ik dan met computers bezig kon zijn”, vertelt hij. Toen ging er een wereld voor hem open. Hij leerde programmeren, websites ontwikkelen en logische nadenken aan de hand van informatica.

Toen ging er een wereld voor mij open. Ik leerde programmeren, websites ontwikkelen en logische nadenken aan de hand van informatica.

Met succes legde Rein zijn lerarenopleiding af en stond hij voor een nieuwe keuze. Ofwel koos hij voor de optie om les te gaan geven, ofwel ging hij in op het voorstel van zijn ouders om een bachelor in elektronica en ICT te volgen. “Het leek mij een geweldige uitdaging om mij verder te verdiepen in de wereld van informatica en koos daarom voor de bachelor elektronica en ICT”, getuigt Rein. Zijn grootste motivator om dit parcours succesvol af te leggen was dat hij zelf de keuze had gemaakt zodat hij zich volledig kon smijten. Meteen nadat Rein zijn diploma op zak had, kon hij aan de slag bij Realdolmen, een ICT consultancy bedrijf. Dat heeft hij te danken aan een wel heel bijzonder sollicitatiegesprek. Dit gesprek vond namelijk plaats om 1u ’s nachts via Skype, toen Rein op ontwikkelingsstage zat in Nicaragua waar de internetverbinding continu weg viel. Gelukkig waren ze net op zoek naar iemand zoals Rein die een brede waaier aan kennis en capaciteiten bezat op vlak van mondigheid en technologie. “Bij Realdolmen zorg ik voor ICT-implementaties bij klanten en ben ik actief als analist voor problemen”, aldus Rein.

Het leek mij een geweldige uitdaging om mij verder te verdiepen in de wereld van informatica en koos daarom voor de bachelor elektronica en ICT.

“Ik zou graag terug naar het buitenland gaan voor een tijdje om meer werkervaring te kunnen opdoen in de wereld van ICT”, haalt Rein aan. Vandaag de dag is ICT een sector waar de vraag in heel de wereld groot naar is. Mensen met een informatica en technologische achtergrond zijn enorm begeerd waardoor ze makkelijk aan een job kunnen geraken. Je leert werken met je handen en leert wat je allemaal zelf kan bereiken. “Ik raak nog altijd gefascineerd door wat mensen allemaal kunnen met hun handen”, aldus Rein. Al de technische en wiskundige vakkennis die Rein heeft opgedaan, komt nu nog steeds goed van pas. “Nu dat ik mijn huis aan het verbouwen ben, kan ik de kennis van tijdens mijn schoolcarrière enorm gebruiken, zoals elektriciteit plaatsen en werken met machines”, legt Rein uit. Deze technische bagage helpt me nu enorm voorruit, iets waar je als jongere totaal niet bij stil staat.     

Ik zou graag terug naar het buitenland gaan voor een tijdje om meer werkervaring te kunnen opdoen in de wereld van ICT.

  

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij zo ambitieus als deze experten?

Nieuwsgierige Inge, een duurzame ingenieur