in

Geeky Love OMG

Ontdek hoe Ruben bij de politie met technologie de Gentse feesten veilig houdt!

Werken in de afdeling ICT (informatie- en communicatietechnologie) bij de politie, dat is toch de misdaad bestrijden met technische snufjes, on-line kinderporno en cybercrime tegengaan? Ja… ook… maar Ruben Vansevenant, hoofd ICT van de Gentse flikken leert ons vooral dat het erop aan komt het korps te ondersteunen zodat politiewerk beter en efficiënter verloopt.

Natuurlijk wordt het soms ook spannend, zoals die keer dat men probeerde de website van de politie te hacken midden in de Gentse feesten, het grootste cultureel openluchtfestival van Europa. Het was een 30-uren durende non-stop rush om het probleem aan te pakken en intussen de verhoogde alertheid te behouden voor de feesten in de stad. De coördinatie van de camerabewaking, het doorseinen van de helikopterbeelden, het opstellen van een mobiele commandopost, het inzetten van mobiele applicaties die voor een snellere informatietoevoer zorgen, het voorzien van krachtige pc’s maar ook goede systemen om het databeheer vlot te laten verlopen, enz. Het zijn voorbeelden van hoe de dienst ICT wordt ingezet om het politiewerk te verbeteren. Ruben: “Bij ons kunnen ook mensen aan de slag zonder diploma hoger onderwijs, als er maar een voeling is met technologische aspecten. We zijn er ook fier op de sterke vrouwelijke aanwezigheid op onze dienst. Een gezonde mix met verschillende invalshoeken beschouwen we als een must in ons team.”

Een gezonde mix met verschillende invalshoeken beschouwen we als een must in ons team.

Voor Ruben komen met zijn job als diensthoofd ICT bij de politie twee passies die al in zijn jeugd speelden samen. Zo zien we Ruben als kind voorovergebogen over een opengeschroefde oude walkietalkie die zijn vader als vrijwillige brandweerman had meegebracht, vol ambitie ontdekken hoe zo een toestel technisch in elkaar steekt en hoe het kan helpen de veiligheid van mensen te verhogen. Ruben ging dan ook naar een technische school elektriciteit en elektronica studeren. Hij slaagde als 18-jarige niet voor de testen politie-inspecteur, maar zou via een andere weg toch bij de politie terechtkomen. Na het middelbaar startte hij de bachelor elektronica/ICT. In het laatste jaar ging hij zelf op zoek naar een geschikte stageplaats bij, hoe kon het ook anders, de politie. Hij greep de kans om aan de slag te gaan bij de federale politie in Brussel en was er verbaasd over de vrijheid die hij kreeg om zijn stage-opdracht uit te voeren. Hij deed een studie over hoe je videobeelden vanuit de politiehelikopter ook effectief naar de begane grond kan doorseinen. Nog tijdens zijn laatste examens solliciteerde Ruben bij de politie van Gent waar de Gentse flikken een leuk imago hadden opgebouwd, mede door de bekende televisieserie. Tot zijn verbazing mocht hij er starten en enkele jaren later zelfs zijn kans wagen als diensthoofd. Ruben: “Ik had nooit gedacht dat ik met mijn bachelorsdiploma zover zou raken. Je moet natuurlijk durven, je niet te bescheiden opstellen en ik heb er hard voor moeten werken. Je diploma of titel is trouwens één ding, maar hoe je de job invult is een andere zaak. Ik ben wel fier dat ik de dienst door een vernieuwing heb mogen leiden waarbij het belang van ICT als ondersteuning voor de politie steeds steeg.”

Ik had nooit gedacht dat ik met mijn bachelordiploma zover zou raken.

Dankzij zijn opleiding is Ruben natuurlijk ook in staat om mee te zijn wanneer nieuwe services worden ingevoerd. Hij staat er telkens op ook zelf te kijken hoe alles werk en probeert zo mee te zijn. Die voeling met het werk van zijn team vind hij heel belangrijk. Aan jongeren wil Ruben nog meegeven: “Blijf jezelf, verander jezelf niet. Je kan geen rol blijven spelen. Laat je ook niet afschrikken door tegenslag. Dat ik niet aan de slag kon als politieman, betekende niet dat ik mijn droom om bij de politie te gaan werken, moest opbergen.” En dit dankzij technologie. Alvast een optie voor de toekomst.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 knappe uitvinders waar je vast en zeker nog nooit van gehoord hebt

Lees dit (niet) in het donker! Wat als vampieren toch echt bestaan…