in ,

Cute LOL Love OMG WIN WTF

5 knappe uitvinders waar je vast en zeker nog nooit van gehoord hebt

Dat Edison de gloeilamp, de broertjes Wright het vliegtuig en Mark Zuckerberg Facebook heeft uitgevonden, tja, dat weten we allemaal al. Ga hier op bezoek bij vijf knappe uitvinders die de wereld veranderden!

  1. Jeanne Villepreux-Power: het aquarium

Bonjour aan de Franse Jeanne Villepreux-Power, de uitvinder van het aquarium. Deze 19e –eeuwse marine-biologe wordt geboren als oudste kind van een eenvoudige schoenmaker. Op school leert ze enkel lezen en schrijven, maar op 18-jarige leeftijd wandelt ze 400 kilometer helemaal naar Parijs om een kleermaakster te worden. Ze kan algauw opklimmen en ontwerpt zelfs de trouwjurk van prises Carolien die later zal trouwen met een neef van de Franse koning. Ze trouwt dan zelf ook maar eens, met een rijke edelman, en kan zich daardoor focussen op het onderzoeken van de natuur. Zo maakt ze als eerste een glazen aquarium om planten en dieren uit de zee te observeren, wat een enorme vooruitgang betekent voor het studiegebied van de mariene biologie. Zo kan ze ontdekken dat bepaalde schelpdiertjes zelf hun schelp ontwikkelen in plaats van een schelp van een ander diertje te gebruiken, zoals tot dan wordt aangenomen.

2. Katharine Burr Blodgett: Onzichtbaar glas

Say hello aan de Amerikaanse Katharine Burr Blodgett, dochter van een electriciteitsfabrikant en meteen de eerste  doctoraatsstudente in de Fysica aan de universiteit van Cambridge. Katharine ontdekt bij het meten van transparante voorwerpen dat ze niet-reflecterend glas kan maken. Dit ‘onzichtbare glas’ is niet alleen behulpzaam om het gedrag van licht verder uit te klaren, maar wordt ook gebruikt in heel wat consumptieartikelen zoals fotolijsten en cameralenzen. Say cheese!

  1. Giuliani Tesoro: Brandvertragend textiel

Bongiorno aan Giuliani Tesoro. Deze dame is een Italiaanse chemische wetenschapster. Omdat ze van Joodse afkomst is, kan ze eind jaren dertig van de vorige eeuw niet studeren door de toen geldende fascistische rassenwetten. Ze wijkt daarom uit om te gaan studeren aan de universiteit van Yale. Als onderzoeker in de textielsector zorgt ze ervoor dat de kwaliteit van kledij verbetert en het productieproces in de textielindustrie vooruitgaat. Een van de belangrijkste uitvindingen van Tesoro zijn de brandvertragende textielvezels die kledij beter bestand maken tegen brandgevaar.

  1. Ada Lovelace: het computerprogramma

Cheers aan Ada Lovelace, een briljante Engelse wiskundige en schrijfster. Al in het midden van 1800 schrijft ze de instructies voor het eerste computerprogramma. Ze groeit op als dochter van een alleenstaande moeder die er op staat dat Ada doet waar ze goed in is: wiskunde en wetenschappen studeren. In die tijd kunnen vrouwen helemaal niet studeren aan de universiteit, dus Ada krijgt dan maar les van privéleraren en studeert ook zelf bij. De wiskundige berekeningen of algoritmes die ze maakt, worden beschouwd als de eerste computerprogramma’s, ook al leeft ze een eeuw voor de computer zelf wordt uitgevonden. Ze beschouwt de wiskunde trouwens als een poëtische wetenschap.

  1. Hedy Lamar: Het geheime communicatiesysteem dat tot GPS, Wi-Fi en Bluetooth leidde

Greetings ook aan Hedy Lamar, als kind al een intuïtieve denker die veel interesse heeft in mechanische objecten. Als tiener wordt ze echter ook ontdekt als filmster en ze kent een glorieuze filmcarrière in de jaren veertig van vorige eeuw. Daarnaast ontwikkelt ze ook heel wat technologische zaken. In de tweede wereldoorlog vindt ze samen met een bevriende pianist een radio-geleidingsysteem uit waarvan de principes later verwerkt worden in GPS en Bluetooth-technologie en oudere versies van Wi-Fi, ook al duurt het wel even vooraleer het Amerikaanse leger de technologie ontwikkeld door een vrouwelijke Hollywood ster, serieus wil nemen.

En nu jij?

Benieuwd of we binnenkort ook een Vlaamse uitvinder aan dit lijstje mogen voeren. Wat zou jij graag uitvinden?

Bron: Interestingengineering.com

Foto aquarium door Zachary Spears op Unsplash

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Famke heeft als doel onze gezondheid te verbeteren

Ontdek hoe Ruben bij de politie met technologie de Gentse feesten veilig houdt!