in ,

Love OMG

Joke is van alle markten thuis: fashion, informatica, noem maar op!

Joke Dehond neemt geen genoegen met slechts één enkele interesse, maar haalt een waaier aan belangstellingen boven waar ze veel waarde aan hecht. Als vrouw houdt ze niet alleen van mode, tuinieren, design en architectuur, maar ook van fysica en informatica. In 2015 werd ze zelfs uitgeroepen tot ICT-vrouw van het jaar, ze zetelt daarnaast ook in de raad van bestuur van Technopolis en ze heeft aan het roer gestaan van een Belgisch bedrijf met software oplossingen voor klantcommunicatie. Kortom, een vrouw die nagenoeg van alle markten thuis is.

Informatica was geen optie

Tijdens het middelbaar onderwijs stelde Joke zich niet veel vragen bij de richting die ze volgde. Gelukkig keek ze niet met tegenzin op naar de dagen op de schoolbanken en voelde ze zich thuis waar ze zat. “Ik zat in een richting die in overeenstemming was met mijn capaciteiten en waarmee ik later nog alle richtingen uit kon”, aldus Joke.

Om de overstap naar het hoger onderwijs te maken, had Joke een leeftijd bereikt om een bewuste keuze te maken. “Aanvankelijk was er geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om te kiezen voor informatica”, getuigt Joke: “Terechtkomen bij het informatica-bedrijf van mijn vader? No Way!”

Opvallend genoeg besliste Joke dan toch voor een opleiding in informatica. Ze dacht, na geestdriftige overwegingen en in overleg met haar vader, dat een jaar informatica niet verloren zou zijn ten tijde van de alomtegenwoordigheid van ICT. Aan een gebrek aan interesse lag het niet, want als kind had Joke zelfs al een programma geschreven op basis van het vraag-en-antwoord principe. Misschien speelde de stereotypes rond informatica wel een rol, met name ‘voor nerds’ en ‘mannen eerder als vrouwen’. Joke probeerde er niet aan toe te geven en negeerde opmerkingen zoals: ‘Dat diskette doosje, is dat voor je maandverband in te steken?’ Na vier jaar wist ze dan ook succesvol af te studeren.   

Geen haar op mijn hoofd dacht er aan om te kiezen voor informatica. Terechtkomen bij het informatica-bedrijf van mijn vader? No Way!

Een punt van ommekeer

In haar studietijd hield Joke zich bezig met programmeren en software, omdat er destijds zich niet veel andere opties aanboden binnen de IT-sector. In die tijd bestond er namelijk geen reeks aan verschillende soorten informatica-jobs. Om de cyclus te volbrengen, koos Joke ervoor in het bedrijf van haar vader te starten. “Ik kreeg er de kans om van nul af aan nieuwe software producten te construeren”, aldus Joke. Na een tijdje verliet Joke het technische aspect en ging ze naar de kant van business development en marketing.

Ik kreeg er de kans om van nul af aan nieuwe software producten te construeren.

Alsof het plottwist nog niet gevallen is, besloot Joke zichzelf om te scholen tot grafisch vormgever en het creatieve pad op te gaan. “Mijn grote droom is om een eigen juwelenlijn op basis van 3D-printing op de markt te brengen”, vertelt ze ambitieus. Zo toont ze nog maar eens aan dat je niet meer onderuit kan aan STEM, want in elke sector komt het aan bod. “Om mijn droom vorm te geven, volgde ik fashion management waarin IT een essentiële rol speelt, denk bijvoorbeeld aan big data om trends te voorspellen, of personalisatie op vlak van kleuren, patronen, enz.”, legt Joke uit. “Naast het puur creatieve, kennen verschillende sectoren meer en meer een technische insteek.”

Mijn grote droom is om een eigen juwelenlijn op basis van 3D-printing op de markt te brengen.

Kiezen op jonge leeftijd

Volgens Joke is het moeilijk voor kinderen om een keuze te maken voor de opleiding die ze willen volgen in het secundaire onderwijs. De hoeveelheid aan scholen, de uiteenlopende studierichtingen en dan nog eens de invloed van je ouders en vrienden maken het er niet gemakkelijker op. Wat je ook kiest, tegenwoordig zal je altijd in contact komen met wetenschap en technologie. Bovendien zijn de keuzes die je maakt tijdens je schooltijd, geen permanente beslissingen waarop je niet meer kan terugkomen. Evolutie is er en zal er altijd blijven, op alle vlakken. Joke benadrukt: “Er zijn heel veel opportuniteiten in STEM, want dat is waar de toekomst ligt.”

Er zijn heel veel opportuniteiten in STEM, want dat is waar de toekomst ligt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dimitri gaat voor een elektrische en energierijke toekomst

Famke heeft als doel onze gezondheid te verbeteren