in ,

Geeky Love OMG

Dimitri gaat voor een elektrische en energierijke toekomst

Dimitri De Schuyter is altijd al gepassioneerd geweest door elektriciteit en energie. Omwille van deze passie koos hij ervoor een opleiding te volgen die hier volledig bij aansluit en kan hij vandaag de dag industrieel ingenieur in de energie genoemd worden. Zijn wil en motivatie hebben hem gebracht waar hij nu staat. Hij is het voorbeeld dat je niet de hoogste opleiding in het secundair gevolgd moet hebben om je kansen te benutten en je dromen te bereiken.

Een zwak voor elektriciteit

Dimitri groeide op in Wondelgem, maar heeft vanaf zijn 14 jaar zijn schoolcarrière in Gent uitgebouwd. In het middelbaar is hij gestart in elektromechanica. “Mijn interesse ging voornamelijk uit naar de vakken rond elektriciteit”, aldus Dimitri. Van jongs af aan wist hij al dat hij in de eleketriciteitssector wilde terechtkomen. Daarom dat hij ook vanaf zijn 3de middelbaar besloot de richting elektrische installaties te starten in het beroepsonderwijs. “Met mijn handen werken was voor mij een belangrijke motivatie om voor deze richting te kiezen”, vertelt Dimitri. Door zijn motivatie en doorzettingskracht behaalde hij vlot zijn diploma via een 7de jaar in de industriële elektriciteit. Nadien behaalde hij nog een diploma via een 1-jarige opleiding met specialisatie in de automotive.

Mijn interesse ging voornamelijk uit naar de vakken rond elektriciteit. Met mijn handen werken was voor mij een belangrijke motivatie om voor deze richting te kiezen.

Met 100% motivatie en wil

“Mijn wil om mijn grenzen te verleggen en mijn capaciteiten uit te testen, naast de motivering van mijn toenmalige stagementoren en leerkrachten, hebben me overhaald om verder te studeren”, getuigt Dimitri. Hij startte de bacheloropleiding energietechnologie op de technologiecampus in Gent. “Bij de start van de opleiding verloor ik tijd met het inhalen van de theorie die ik gemist had tijdens het middelbaar. Toch had ik een voorsprong bij praktijkvakken omwille van mijn eerdere opleiding”, haalt Dimitri aan. Hij heeft het ervaren als een zeer leerrijke periode waar hij gemotiveerd en doelgericht aan de slag ging. Ook nadien studeerde hij verder en behaalde een masteropleiding als industrieel ingenieur in de energie. “Vooral de wil en motivatie had ik nodig om er voor de volle 100% voor te gaan en te slagen.” Hoe slim je ook bent, volgens Dimitri zal je zonder wil en motivatie uiteindelijk tegen de lamp lopen. Ook al moet je sommige zaken even aan de kant zetten zoals hobby’s en kost het bloed, zweet en tranen, wanneer je dan je werk aflevert, kan je enorm trots zijn op wat je bereikt hebt.

Ik had een voorsprong bij praktijkvakken omwille van mijn eerdere opleiding.

Werken als industrieel ingenieur in de energie

“Ik heb de kans gekregen om tijdens mijn schoolcarrière vijf keer stage te lopen, zowel in de residentiële als industriële sector”, aldus Dimitri. Zo stond hij in voor een aantal energie-gerelateerde opdrachten, met onder andere een testopstelling van een lift, een studie naar energie-efficiëntie en de visualisatie van een bedrijfsgebouw. Binnenkort gaat Dimitri aan zijn officiële loopbaancarrière beginnen als onderzoeker binnen de sector van datacommunicatie. Zo zie je maar dat niet enkel een ASO-opleiding carrièrekansen op hoog niveau kan bieden.

STEM is de toekomst

Mensen worden continu omgeven door een of meerdere aspecten van STEM. Wetenschap, technologie, ontwerpen en wiskunde maken allemaal deel uit van het leven waarin we ons bevinden. “Het interessante aan dit verschijnsel is dat we de mogelijkheid krijgen om zelf zaken te gaan repareren en de technologieën beter rondom ons te begrijpen”, aldus Dimitri. Het is een constante evolutie die bovendien heel wat werkzekerheid biedt. Kies onafhankelijk van je afkomst en externe invloeden op basis van de informatie over de talloze mogelijkheden die de toekomst biedt. “Doe wat je graag doet en ga ervoor, laat je hoofd niet hangen bij tegenslagen!”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Weg met die stereotypen over STEM en ga ervoor!

Joke is van alle markten thuis: fashion, informatica, noem maar op!