in ,

Love OMG WIN

Met wiskunde en fysica sleutelt Lieve aan onzichtbaarheidsmantels

Lieve Lambrechts ontdekte haar passie voor wiskunde en fysica pas tijdens haar studieperiode in het hoger onderwijs. Ze had het kennelijk bij het rechte eind en is nu actief als onderzoeker en wetenschapscommunicator, met specialisatie in optica op nanoschaal. Ze hoopt dat ze altijd kan blijven leren en telkens opnieuw weer iets nieuws tegenkomt. Een intellectuele uitdaging of een vraagstuk oplossen, daar zegt Lieve absoluut geen neen tegen! Wiskunde is een veilige wereld waarin iets fout of juist kan zijn, en niets anders. Dat concrete sprak Lieve al vanaf haar kindertijd aan. “Ik merk dat ik begin te fluiten als ik met mijn onderzoek bezig ben, mijn formules maken me blij!”, vertelt ze.   

Ik merk dat ik begin te fluiten als ik met mijn onderzoek bezig ben, mijn formules maken me blij!

Studies die leiden tot passies 

Wiskunde, een vak dat Lieve pas echt leerde kennen tijdens haar studies. Ze begon in Latijn-Wetenschappen zonder een idee te hebben van haar toekomstige job. Nadien koos Lieve uit de talloze mogelijkheden voor wiskunde. Eenmaal ze deze opleiding volgde, ontdekte ze dat dit vak zoveel meer was dan wat in het middelbaar werd aangeleerd. Ze kwam via keuzevakken ook in contact met fysica, waar ze meteen verliefd op werd. Lieve wilde dan ook niets liever dan dit pad verder uitbouwen en daarom nam ze een extra vakkenpakket op in deze richting, bovenop haar wiskundelessen. “Pas vanaf het moment dat ik wiskunde studeerde, merkte ik hoe boeiend het allemaal was”, aldus Lieve. Naarmate je verder vordert in de opleiding is het niet meer oefeningen maken, bewijzen voorleggen en met cijfers werken, maar eerder redeneren en abstraheren. “Wiskunde gebruik ik niet letterlijk, maar als een levenslange manier van leren”, vult ze verder aan.  

Wiskunde gebruik ik niet letterlijk, maar als een levenslange manier van leren. 

Onzichtbaarheidsmantel 

Vooraleer Lieve kon beginnen aan haar doctoraat binnen het departement fysica en sterrenkunde aan de Vrije Universiteit Brussel, moest ze een onderwerp kiezen. “Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar een domein waar pure wiskunde en fysica elkaar ontmoeten”, vertelt ze. Dit ideale huwelijk vond ze binnen de transformatieoptica. Dat je met een meetkundige techniek materialen kan ontwerpen die op een exotische manier omgaan met licht vindt ze nog steeds verbazingwekkend. Hiermee heeft men de allereerste onzichtbaarheidsmantel kunnen ontwikkelen! Alsof we beland zijn in de magische wereld van Harry Potter … Maar back to reality nu! Diezelfde techniek kan eveneens ingezet worden om gebouwen of eilanden onzichtbaar te maken voor aardbevingen of tsunami’s, of om zonnepanelen efficiënter te laten werken. “De huidige mantels ondervinden echter nog enkele problemen. Ikzelf heb de bestaande techniek verder uitgebreid om hier een mouw aan te passen”, aldus Lieve.  

Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar een domein waar pure wiskunde en fysica elkaar ontmoeten. 

Vechten om het waar te maken 

Hoewel haar parcours op school vlot verliep, ervaarde Lieve een persoonlijke situatie die niet de makkelijkste was. Dit maakte het moeilijk voor haar om haar studies goed te blijven uitvoeren. “Ik moest verschillende jobs op mij nemen om geld bijeen te verzamelen voor mijn studies”, aldus Lieve. Haar tijd en energie moest ze verdelen over de verschillende taken waarvoor ze  verantwoordelijk was. “Ik heb gevochten om te doen wat ik wilde doen, namelijk mijn studies voortzetten. Het harde werk loonde en ik kon zelfs aan een doctoraat beginnen”, vertelt ze trots.  

Ik moest verschillende jobs op mij nemen om geld bijeen te verzamelen voor mijn studies. 

Nood aan verschillende perspectieven 

Wiskunde en fysica kunnen zorgen voor een enorm interessante carrière. Je kan er zelfstandig en creatief mee aan de slag. Bovendien heeft de maatschappij dergelijk opgeleide mensen nodig. Deze opleidingen zijn dan ook voor veel mensen weggelegd zonder dat ze het beseffen. Lieve geeft het advies ervoor open te staan en het niet meteen af te schrijven: “Scheer je weg van de vooroordelen dat wiskunde niets voor meisjes is, of dat je niet goed genoeg bent in wiskunde.” In het middelbaar, alsook in de media, wordt niet het hele plaatje meegeven en slechts één perspectief haalt de bovenhand. “Probeer op andere manieren in aanraking te komen met wetenschap, via bijvoorbeeld workshops, wetenschapsfestivals, YouTube, enz. Zelfs kleine proefjes kunnen al een wereld van verandering maken in je houding ten aanzien van wetenschap”, laat Lieve weten. 

Probeer op andere manieren in aanraking te komen met wetenschap, via bijvoorbeeld workshops, wetenschapsfestivals, YouTube, enz. Zelfs kleine proefjes kunnen al een wereld van verandering maken in je houding ten aanzien van wetenschap. 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Maxine gaat geen uitdaging uit de weg en weet wat ze wil!

Weg met die stereotypen over STEM en ga ervoor!