in ,

Angry Love OMG WIN

Maxine gaat geen uitdaging uit de weg en weet wat ze wil!

Maxine Frimpong is een 29-jarige bio-ingenieur, opgegroeid in Burcht en sinds enkele jaren woonachtig in Antwerpen. Ze is iemand die voet bij stuk houdt als het gaat over wat ze wil bereiken. Knokken zal ze om haar doelstellingen te behalen, als ze er achteraf maar trots op kan zijn en er voldoening uit kan halen. Een vrouw vol positieve energie en power die al heel veel verantwoordelijkheden gekregen heeft doorheen haar afgelopen levensjaren.  

De eerste stappen naar de grote wereld 

Tijdens de middelbare school volgde Maxine Latijn-Wiskunde aan het Sint-Norbertus instituut op de Amerikalei. Ze koos voor deze combinatie omdat ze een wiskundeknobbel heeft en omdat haar mama haar inspireerde Latijn te volgen. Een richting met 6 uren wiskunde die ze in 6 jaar succesvol heeft kunnen afleggen. De aanhouder wint, want Maxine was de enige van een klas van 23 die Latijn-wiskunde volgde. “Het is belangrijk om voor jezelf te kiezen en te doen wat je interesseert”, aldus Maxine. Natuurlijk heeft ze ook enkele moeilijkheden ondervonden, zoals een goede afstemming maken tussen school en vrije tijd. “Het is een absolute must om georganiseerd te werken en een haalbare tijdsplanning voor jezelf op te stellen!”, adviseert ze.

Ik koos voor Latijn-wiskunde omwille van mijn wiskundeknobbel en omdat mijn mama me inspireerde Latijn te volgen.

Maar wat na die jaren als schoolkind?  

“Ik weet nog heel goed, het middelbaar was gedaan en ik moest de belangrijkste keuze maken voor de rest van mijn leven, mijn verdere opleiding”, zo zag Maxine de wereld voor zich op dat moment. “Ik had toen geen specifieke interesse, maar was enorm geboeid door alles wat met wetenschappen te maken had”, vertelt Maxine. Omdat bio-ingenieurswetenschappen een brede waaier was van verschillende wetenschappen besloot ze voor deze opleiding te gaan. Haar bacheloropleiding volgde ze al pendelend aan de universiteit van Antwerpen, campus Groenenborger. “De eerste jaren waren bijzonder zwaar en niet te onderschatten. Er was een massa leerstof te verwerken en de examenperiodes van soms vijf weken lang waren uitputtend. Dat vergt maximale motivatie en doorzettingsvermogen en dan is het goed te kunnen terugvallen op de leermethodes die je jezelf hebt eigen gemaakt in het middelbaar.” Vervolgens koos ze voor de universiteit van Gent om haar master in chemie en bio-producttechnologie te behalen. “Zo leerde ik het échte ‘kotleven’ kennen,  wat afgezien van de examenperiodes, een heel leuke en aangename ervaring was”, vertelt ze opgetogen. In Gent kwam ze in een heel andere studieomgeving terecht en heeft ze kunnen genieten van het studentenleven. Als kers op de taart kon ze haar opleiding afsluiten in Zuid-Afrika aan de universiteit van Stellenbosch waar ze een aantal maanden verbleef voor haar thesisonderzoek. “Ik kan het alleen maar aanraden!”

Ik had toen geen specifieke interesse, maar was enorm geboeid door alles wat met  wetenschappen te maken had.

Het echte leven  

Via een jobbeurs in Gent kwam Maxine BASF tegen, een multinationaal chemisch bedrijf dat bouwt aan een duurzame toekomst. Ze ontmoette er heel enthousiaste mensen, wat leidde tot een eerste sollicitatiegesprek en uiteindelijk een contractvoorstel nog voor ze was afgestudeerd. Haar diploma goed en wel op zak, startte ze als Asset Manager. Dat is iemand die verantwoordelijk is voor het op punt stellen van de volledige onderhoudsstrategie van chemische installaties en die werkt aan continue verbeteringen zodat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de installaties vergroot. “Na slechts enkele jaren kreeg ik ook de vraag om het Asset Management van een nieuwe installatie volledig van nul op te starten”, aldus Maxine. Sinds vorig jaar is ze Turnaround Manager, wat wil zeggen dat ze verantwoordelijk is voor de organisatie en de uitvoering van het stilleggen van de installatie. Dit gebeurt elke vijf jaar opdat ze de nodige inspecties en onderhoudswerken kunnen uitvoeren en nieuwe projecten uitgewerkt kunnen worden. Je kan het vergelijken met de organisatie van een festival, namelijk contracten binnenhalen, logistiek en bands regelen, verlichting en audioapparatuur voorzien, enz., maar dan voor chemische installaties.   

Je kan het vergelijken met de organisatie van een festival, namelijk contracten binnenhalen, logistiek en bands regelen, verlichting en audioapparatuur voorzien, enz., maar dan voor chemische installaties.

Steun en toeverlaat 

“Ik heb de afgelopen jaren een opeenvolging van interessante projecten en uitdagingen mogen meemaken.” Zo heeft Maxine er een zeer leerrijk onderwijstraject op zitten en een job die aldoor nieuwe projecten aanbiedt. Een zeer prikkelende periode is het voor Maxine geweest, maar ze stond er nooit alleen voor. “Ik heb wel eens momenten gehad dat het moeilijker ging, maar ik had altijd een goed opvangnet en klankbord”. Zo heeft Maxine ooit een brand meegemaakt bij een van de installaties. Er waren geen gewonden, maar de ravage was enorm. “Op dat moment hebben we bewezen hoe belangrijk het is een sterk team van gemotiveerde mensen te hebben met de nodige kennis om een dergelijke situatie te bedwingen.” Haar advies is om naar anderen toe te stappen als je het even niet meer ziet zitten. Blijf elke dag je horizon verruimen, trek lessen zowel uit positieve als negatieve kritiek en weet de kennis van meer ervaren mensen naar waarde te schatten. Blijf zoeken naar een oplossing en geef niet op. Yes, you can! Als je iets wil bereiken, moet je er gewoon voor gaan, wees niet bang en sla je eigen weg in, vertrouw op je capaciteiten en volg je interesses. De herkenning en waardering die je er achteraf voor terugkrijgt, zijn goud waard.   

Nood aan STEM 

De kennis in de maatschappij vandaag de dag is gebaseerd op technologie, dat valt niet meer te ontkennen. Er is dan ook geleidelijk aan een steeds grotere vraag naar ingenieurs, technisch en wetenschappelijk opgeleide mensen om samen te kunnen bouwen aan die hoogtechnologische  toekomst, zowel mannen als vrouwen. Op dit moment is het veel te moeilijk om mensen met deze achtergrond te vinden. “Daarom wil ik iedereen aanraden te kiezen voor een technische opleiding”, aldus Maxine. Bovendien moet er komaf gemaakt worden met het cliché dat deze richtingen enkel voor mannen zijn weggelegd. Zo bewijzen vrouwen dagelijks hun expertise in de technologische bedrijfswereld.

Er is dan ook geleidelijk aan een steeds grotere vraag naar ingenieurs, technisch en wetenschappelijk opgeleide mensen om samen te kunnen bouwen aan die hoogtechnologische toekomst, zowel mannen als vrouwen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De liefde voor elektromechanica heeft Suzannah van haar mama geërfd

Met wiskunde en fysica sleutelt Lieve aan onzichtbaarheidsmantels