in ,

Cute Geeky Love WIN

De liefde voor elektromechanica heeft Suzannah van haar mama geërfd

Suzannah Kerstens is een geboren en getogen Essenaar waar ze ook een groot deel van haar schoolcarrière heeft doorgebracht. ‘Ik heb de liefde voor techniek van mijn mama geërfd, zij werkt namelijk als elektromonteur’, aldus Suzannah.  

De eerste hobbelige stapjes  

Het van buiten blokken was niet echt haar ding en daarom veranderde Suzannah na het tweede jaar Latijn naar wetenschappen. Toen ook deze richting niet de juiste voor haar bleek te zijn, schakelde ze het jaar nadien nog een keer over, deze keer naar technische wetenschappen. Deze richting lag wel volledig in haar interessegebied en bovendien was er veel afwisseling in de leerstof, met name wiskunde, chemie, fysica en biologie. “Hoe meer richtingen ik kan proeven, hoe meer mogelijkheden om later verder te studeren”, dacht Suzannah toen. Omdat ze in een kleine klas zat, kon ze ook nog eens rekenen op persoonlijke begeleiding waardoor ze nog dieper op de materie kon ingaan.   

Hoe meer richtingen ik kan proeven, hoe meer mogelijkheden om later verder te studeren.

Keuzestress  

Na het middelbaar moest Suzannah opnieuw een keuze maken voor haar verdere opleiding. De eerste keuze die ze maakte, was het aanleren van vliegtuigtechnieken aan de Aircraft Maintenance and Training school in Nederland. Deze opleiding voldeed niet aan haar verwachtingen en daarom besloot ze halverwege het schooljaar te stoppen en de rest van het jaar als elektromonteur te werken, net zoals haar mama. “Als elektromonteur werd mijn voorliefde voor techniek nog sterker”, aldus Suzannah. Door deze ervaring besloot ze het jaar daarop elektromechanica te volgen aan de Karel de Grote Hogeschool in Hoboken. ‘Het studieduiveltje kwam terug op mijn schouder zitten, wat leidde tot 11 herexamens’, vertelt Suzannah teleurgesteld. Ze heeft dan op aanraden van haar omgeving de overstap gemaakt van een academische naar een professionele bachelor.  

Als elektromonteur werd mijn voorliefde voor techniek nog sterker.

Werken en studeren voor een weg naar de top 

Suzannah begon na dit advies op zoek te gaan naar een opleiding in haar buurt. Tijdens deze zoektocht botste ze op een vacature bij ENGIE Electrabel. Het aanbod was een deeltijdse job in de kerncentrale van Doel met daarnaast de mogelijkheid om een opleiding elektromechanica te volgen. “Dit klonk als muziek in mijn oren. Na vier intensieve jaren behaalde ik met onderscheiding mijn diploma met afstudeerrichting automatisatie”, vertelt ze trots. Deze combinatie van werken en studeren hield voor Suzannah zowel voor- als nadelen in. Het is financieel voordelig omdat je betaald wordt voor je opleiding en je prestaties op het werk. Daarnaast zie je gelijkenissen lopen tussen de theorie op school en de praktijk tijdens de job, wat alles veel duidelijker maakt. Een nadeel is dat het discipline vergt om na de werkuren ook aan projecten te werken voor school en je voor te bereiden op de examens. ‘Maar voor de kans die ik kreeg om dit te doen, was dat zeker de moeite waard’, aldus Suzannah. 

Dit klonk als muziek in mijn oren. Na vier intensieve jaren behaalde ik met onderscheiding mijn diploma met afstudeerrichting automatisatie.

Wat zegt de toekomst 

In de toekomst wil Suzannah graag doorgroeien en allerliefst blijven werken op de kerncentrale, maar ze laat graag al haar opties open staan. “Ik zie wel wat de toekomst voor me in petto heeft.” Suzannah promoot graag het STEM-gegeven omdat er veel knelpuntberoepen zijn en andere beroepen die veel toekomst bieden voor jongeren. Bovendien is deze opleiding nog eens super interessant om te volgen en een job in een STEM-domein te bemachtigen. “Waar een wil is, is en weg om heel wat te bereiken. Zeker voor vrouwen is het niet vanzelfsprekend om in die wereld van STEM te stappen”, zegt ze. Als je echt iets wilt bereiken, zal dat ook lukken. Hou er rekening mee dat je kansen vaak geen tweede keer worden voorgeschoteld, dus zorg ervoor dat je alle aangeboden kansen grijpt.

Ik heb de liefde voor techniek van mijn mama geërfd, zij werkt namelijk als elektromonteur.

Foto: Nico De Nijs ©

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Hoe zet jij je mama vandaag in de bloemetjes?

Maxine gaat geen uitdaging uit de weg en weet wat ze wil!