in ,

Cute Love

Hoe zet jij je mama vandaag in de bloemetjes?

15 augustus, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of ook wel Maria-Tenhemelopneming genoemd. Een dag waarop moeders (vandaag vooral in de streek rond Antwerpen) geëerd en in de bloemetjes gezet worden. Want moederdag vieren we ter ere van het moederschap. Én niet alleen omdat we mama’s, maar vrouwen in het algemeen, in de kijker willen zetten, spitsen we graag toe op enkele feitjes rond de ‘vrouw’. 

Wiskundige vaardigheden van een kind zijn gelinkt aan de zwangerschap van de mama.

Kinderen die het schildklierhormoon onvoldoende aanmaken tijdens de zwangerschap hebben 90% meer kans moeilijkheden te ondervinden met wiskunde. Om dit hormoon te verkrijgen zijn baby’s aangewezen op hun mama. Er dient voldoende jodium in de voeding van mama’s te zitten om het schildklierhormoon aan te kunnen maken. 

Vrouwen hebben vaker kouder dan mannen

Bij vrouwen is het vetgedeelte van hun lichaam gelijkmatig verdeeld. Hierdoor stroomt het bloed in het lichaam gemakkelijker naar de organen die van levensbelang zijn. Daarom worden de handen en voeten van vrouwen van minder bloed voorzien en hebben deze kouder. Bovendien zorgen schommelingen in de hormonen bij een vrouw vlak na hun menstruatie voor een daling van 1C° in de lichaamstemperatuur.

De allereerste computerprogrammeur was een vrouw, Ada Lovelace.

Bij de Engelse wiskundige Ada Lovelace stond in haar opvoeding wetenschap centraal en besloot ze wiskunde te studeren. Ze wordt de allereerste computerprogrammeur genoemd omdat ze het eerste computerprogramma schreef, met name de eerste analytische machine of in andere woorden de digitale computer van Charles Babbage.

Vrouwen zouden vaker knipperen met hun ogen dan mannen

Dit kan je testen bij veel lawaai. Wanneer er sterke en luide geluiden te horen zijn, zouden vrouwen enkele keren met hun ogen knipperen, terwijl mannen dit slechts één keer doen. Naar schatting knipperen mensen per dag 20.000 keer, wat per keer ongeveer tweetiende van een seconde duurt. De tijd die je wakker bent, spendeer je met andere woorden gemiddeld 10% aan knipperen. Knipperen doe je niet alleen om je ogen vochtig te houden en te beschermen tegen vuil, maar ook om je hersenen een kort dutje te gunnen. 

Vrouwelijke ingenieurs kunnen sneller carrière maken dan mannelijke.

Uit een onderzoek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) blijkt dat vrouwelijke ingenieurs betere scoren op verschillende vlakken in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers. Zo gaan ze bewuster om met hun individuele ontwikkeling en richten ze zich beter op de groepssfeer. Allebei aspecten die van belang zijn voor een succesvolle carrière.

Lage beoordelingen worden toegewezen aan vrouwelijke docenten

Studenten blijken docenten van het vrouwelijke geslacht minder goede beoordelingen te geven in vergelijking met de mannelijke collega’s. Deze lage beoordelingen maken dat 11% van de vrouwen minder kans hebben om door te groeien tot universitair hoofddocent. Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek dat gevoerd is aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, maar ook in de Verenigde Staten komen vergelijkbare uitkomsten naar boven.

Wetenschappelijke artikelen van vrouwelijke auteurs worden minder vaak gepubliceerd

Voor een carrière in de wetenschap is het vaak belangrijk dat artikels rondom een expertisegebied gepubliceerd worden. Wanneer wetenschappers hier niet in slagen, wil dit zeggen dat men tijd heeft verloren. Voor vrouwen vormt dit vaak een grote bezorgdheid omdat enkele factoren, zoals onder meer geslacht, invloed hebben op de beoordeling van hun wetenschappelijk schrijven. Gelukkig heeft de invoering van een een dubbelblind beoordelingsproces van wetenschappelijke artikelen een positieve invloed op het aantal publicaties van vrouwelijke onderzoekers. 

 

 

Bronnen: Jobat; Gezondheid; Absolute facts; Sofokles; Bodyworlds; Mens en gezondheid

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Een koe in de weide deed Eline voor biologie kiezen

De liefde voor elektromechanica heeft Suzannah van haar mama geërfd