in ,

Love OMG

Een koe in de weide deed Eline voor biologie kiezen

Eline Vancoppenolle, opgegroeid in Bierbeek, realiseerde al snel dat wetenschappen, meer specifiek biologie, iets was waar ze zich graag verder in zou verdiepen. Zo gezegd, zo gedaan. Desondanks heeft ze ongelukkigerwijs tegenslagen ervaren op gezondheidsvlak. Toch staat ze sterk in haar schoenen en blijft ze gedreven door biologie. Een keuze die ze maakte op basis van de manier waarop biologen kijken naar een koe in de weide.  

Even experimenteren 

Met haar aanleg voor biologie en interesse in de manier waarop organismen samenwerken en op elkaar zijn afgestemd, schreef ze haar middelbare eindwerk over de intelligentie bij dieren, meer specifiek bij mensapen. Een van de experimenten die ze uitvoerde, was de intelligentie vergelijken  tussen eerstejaars studenten en chimpansees. “Om te ontdekken dat je water nodig hebt om een pindanoot uit een dun buisje te krijgen zonder het om te draaien, hadden kinderen en chimpansees dezelfde hoeveelheid denktijd nodig, met name 20 minuten”, concludeerde Eline. Ze vond het geweldig om de eerstejaars uit te dagen voor een opdracht waar psychologie en biologie elkaar kruisen.  

Om te ontdekken dat je water nodig hebt om een pindanoot uit een dun buisje te krijgen zonder het om te draaien, hadden kinderen en chimpansees dezelfde hoeveelheid denktijd nodig, met name 20 minuten.

Bio-ingenieur, biochemie en biologie

Nadien was het voor Eline tijd een studierichting te kiezen voor het hoger onderwijs. Omdat ze zo geïnteresseerd was in het biologische gegeven, botste ze op drie verschillende domeinen: bio-ingenieur, biochemie en biologie. Elk domein gaat op een andere manier te werk in een bepaalde situatie. Stel je voor er staat een koe in een weide. Een bio-ingenieur zal proberen om op de meest efficiënte manier melk en vlees van de koe te verkrijgen. Een Biochemicus zal nadenken over de manier waarop de cellen van een koe met elkaar interageren. Tot slot zal een bioloog naar de koe als organisme op zich kijken, hoe hij leeft in zijn omgeving en op welke manier zijn vertering werkt. Voor Eline was het duidelijk dat de laatste optie haar voorkeur kreeg. Op basis van dit onderscheid maakte ze de beslissing om biologie te gaan studeren. Het natuurreservaat achter haar tuin waar ze als kind woonde, was natuurlijk al een aanzet voor haar fascinatie voor natuur en dier. Nadien deed haar leerkracht biologie, Guido, er nog een schepje bovenop. Eline vertelt: “Hij kwam de klas binnen met zijn ruitjes hemd en kaki-broek en haalde telkens weer iets nieuws tevoorschijn uit een van zijn zakjes. ‘Gevonden in mijn tuin, zei hij dan’, dat was zo cool”. 

Hij kwam de klas binnen met zijn ruitjes hemd en kaki-broek en haalde telkens weer iets nieuws tevoorschijn uit een van zijn zakjes. ‘Gevonden in mijn tuin, zei hij dan’, dat was zo cool!

STEM-richtingen

Doorheen de periode op school ontdekte Eline de samenhang tussen al de verschillende domeinen van STEM: wetenschap, techniek, ingenieur en wiskunde. Een probleem kan enkel opgelost worden door naar al deze zaken samen te gaan kijken. “Het vormt een logisch geheel, en dat is wat het doet voor mij”, zegt Eline. Het zou interessant zijn, mochten de klassieke onderwijsrichtingen, zoals BSO, TSO en ASO, wegvallen met in de plaats verschillende STEM-richtingen. “Het idee dat iedereen uit de lucht valt bij het woord STEM, moet weggewerkt worden”, adviseert Eline. 

Het idee dat iedereen uit de lucht valt bij het woord STEM, moet weggewerkt worden.

Gezondheid als obstakel

Een leven waarin educatie centraal staat, zag Eline meteen zitten. Bij Technopolis kon ze dan ook terecht als entertainer waarbij ze door middel van demonstraties het publiek elke dag opnieuw wetenschappelijke nieuwtjes kon meegeven. Jammer genoeg werd Eline haar droom afgenomen door fysieke problemen. Ze kreeg zenuwpijn wat zowel fysiek als psychisch een zware last bezorgt. Ze vond nadien een andere job bij een IT-bedrijf, waar ze als bioloog anti-fraude software ging testen. “Een heel fijne job, maar na zes maanden moest ik ook hier weer een punt achter zetten, omdat mijn lichaam niet akkoord was met dit bureauwerk”, aldus Eline. Door deze moeilijkheden begon ze na te denken en kwam ze op het idee om op zoek te gaan naar een job waarbij ze kan liggen. “Door te staan of zitten, wordt mijn zenuwpijn erger, dus liggen is een andere oplossing. Natuurlijk lijkt dit een grappig fenomeen, maar ik probeer het luchtig te houden en mijzelf interessant te maken bij werkgevers,” getuigt Eline. Een hele opgave, maar ondanks de emotionele moeilijkheden die Eline ondervindt, houdt ze zichzelf sterk en is ze overtuigt dat ze een nieuwe werkplek zal vinden. Op naar een toekomst met de voetjes omhoog, én dat letterlijk genomen! 

Een heel fijne job, maar na zes maanden moest ik ook hier weer een punt achter zetten, omdat mijn lichaam niet akkoord was met dit bureauwerk.

Een gouden tip van Eline: “Je zal uiteindelijk wel ergens terechtkomen en er geraken. Meteen al het succes van de wereld vinden is een illusie”. Zelf heeft ze twee jobs moeten opgeven omwille van haar gezondheid.  Daarom wijst ze erop dat je al de tijd van de wereld hebt om te ontdekken wie je bent en wat je interesseert. Het hoeft niet van meet af aan allemaal juist te zijn.

  

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat je inspireren voor een opleiding of carrière in STEM!

Hoe zet jij je mama vandaag in de bloemetjes?