in ,

Love OMG

Stephanie kan haar mannetje zeker staan in de wereld van werktuigbouwkunde

Stephanie Van Deuren werkt bij Janssen Pharmaceutica als reliability ingenieur. Een intelligente en gedreven vrouw die verantwoordelijk is voor de processen en strategieën die nodig zijn om betrouwbare, veilige en kwaliteitsvolle productie van medicijnen te realiseren. Haar voornaamste taak is het bedenken, het implementeren en opvolgen van deze strategieën in de organisatie om er uiteindelijk voor te zorgen dat er niets ongepland stuk gaat en alles gestructureerd verloopt. Vergelijk het met hoe we naar auto’s kijken. We vinden het allemaal normaal dat een auto rijdt wanneer wij dat willen. Achter deze vanzelfsprekendheid ligt een ware strategie, onder meer de definitie van de juiste kostenefficiëntie en tijdige onderhoudsstrategie zodat een auto doet wat wij willen en daarbovenop veilig is. Stephanie haar taak loopt hieraan gelijk, maar dan toegepast op procesinstallaties.

Veelomvattende en exacte materie 

In het middelbaar startte Stephanie met de algemene opleiding Latijn en eindigde ze met Latijn-Wiskunde. Gedurende de humaniora besefte ze dat exacte materie haar enorm goed lag. Het leukste aan haar richting vond ze dan ook het letterlijk vertalen van het Latijn en de 8 uren wiskunde waarin ze zich kon verdiepen. Het geringe aantal echte wetenschapsvakken vond ze dan wel weer jammer. Deze vakken kwamen gelukkig mateloos aan bod bij haar opleiding als Burgerlijk Ingenieur in het hoger onderwijs. “Ik koos voor deze opleiding omwille van job zekerheid, de pragmatische insteek en praktische benadering met exacte wetenschappelijke kennis en de veelomvattendheid van de opleiding, je kon erna nog alle kanten op.” Met deze studie ontdekte Stephanie pas echt wat wetenschap en techniek inhoudt en wat voor mooie wereld het is. Stephanie specialiseerde zich in werktuigbouwkunde, mechanica met nevenrichting chemische procestechnologie. Het leuke aan deze expertise is dat het gaat over heel tastbare zaken, zo kregen ze opdrachten zoals eigenhandig lassen en frezen en het berekenen van stangenmechanisme toegepast op een open dak van een auto. Alles wat ze daar leerde, kwam ook echt overeen met de realiteit.  

Met de studie als burgerlijk ingenieur ontdekte ik pas echt wat wetenschap en techniek inhoudt en wat voor mooie wereld het is.

Hoe werken de dingen zoals ze werken? 

De eerste job van Stephanie was onderhoudsingenieur in een petrochemisch bedrijf, een niet zo typisch beroep als je kijkt naar de studies die ze volgde. De interesse in deze job kwam voort uit een laatstejaarsvak over procesinstallaties en het onderhoud ervan. Stephanie werd er meteen door geprikkeld. “Ik stond er nooit bij stil dat er een heel risicoanalyse zit achter de dingen zodat ze werken zoals ze werken.” Stephanie heeft dan ook enorm veel plezier beleeft, veel gezien en geleerd, ook uit haar fouten. Na zes jaar werken als onderhoudsingenieur, botste ze op de vacature als reliability ingenieur. Omdat ze de praktische kant onder de knie had, was deze vacature zeer interessant voor haar omdat ze dan meer strategisch kon werken. “Dit was een uitgelezen kans voor mij omdat het mij meer (groei)mogelijkheden zou bieden, ook op internationaal vlak.” Bovendien is ze kunnen starten in een bedrijf dat groeiende is. Ze zijn dan ook een pionier op het vlak van internationale samenwerking over de verschillende platformen binnen het bedrijf voor implementatie van deze strategieën.   

Ik stond er nooit bij stil dat er een heel risicoanalyse zit achter de dingen zodat ze werken zoals ze werken.

Succes behalen en fouten maken, horen bij het leven 

Stephanie heeft al verschillende soorten van succes mogen ervaren. Zo heeft ze tal van verbeteringen kunnen aanbrengen met betrekking tot de betrouwbaarheid van de productinstallatie. Daarnaast is Stephanie specialist in wat ze doet. Er zijn niet veel mensen actief in haar specilisatie, hoewel er veel vraag naar is. Deze positie van reliability ingenieur is onbekend en vaak onbemind, omdat men het snel vanzelfsprekend vindt dat de dingen doen wat ze moeten doen en het voorkomen van problemen blijft vaak ongezien. Aangezien steeds meer bedrijven deze discipline een belangrijke nieuwe strategische positie toekennen, leidt ertoe dat er een mooie toekomst voor deze expertise is weggelegd. Ze geniet ervan te kijken naar hoe zaken nu echt tastbaar in zijn werk gaan. Bovendien werkt ze samen met verschillende mensen met verschillende achtergronden in onze site in België, alsook met de verschillende culturen binnen het internationaal platform. Op internationaal niveau is er nooit één strategie die werkt voor alle sites en dient er specifiek bijgestuurd te worden. “Het is elke keer iets anders, en die gevarieerdheid heb ik wel nodig”, aldus Stephanie.   

Het is elke keer iets anders, en die gevarieerdheid heb ik wel nodig.

Ondanks het succes, heeft Stephanie ook wel enkele foute beslissingen genomen tijdens haar parcours. “In het begin vond ik het moeilijk om beslissingen te nemen.” Haar coach leerde haar dat het beter is om een beslissing te nemen, ook al is deze fout dan geen beslissing te nemen. Nadien kan je je beslissing gaan analyseren: wat is het effect geweest? wat is er misgegaan? welke bewijzen kan je daarvoor opleggen? Al deze vragen zijn van belang om de case die je voor je hebt te beschrijven en te zoeken naar een oplossing om uiteindelijk te kunnen achterhalen waar de fout zat. “Ook al zijn dit niet de leukste aspecten van het beroepsleven, ze horen er wel bij. Je mag dan niet gaan piekeren of de zaken over analyseren, want dat maakt je onzeker en ga je blokkeren. Op die manier verminderen je kansen om goede en beredeneerde beslissingen te nemen. Als je met iets zit, probeer erover te praten met anderen. Ze kunnen mee zoeken naar een oplossing, want je staat er nooit alleen voor in het bedrijfsleven.”  

 

De fascinerende wereld van wetenschap en techniek 

“Ik merk, zelfs in mijn nabije omgeving, dat mensen niet aangetrokken zijn tot de STEM-gerelateerde opleidingen of beroepen”, aldus Stephanie. Jammer genoeg beseffen de meeste jongeren niet wat ze allemaal met techniek en wetenschap kunnen doen en hoe fascinerend die wereld daarachter is. Het is een zeer dynamische omgeving, denk maar aan de snelle technologische evoluties, die we ook zien in het dagelijkse leven. Stephanie heeft heel pragmatische keuzes gemaakt, in de zin dat de opleiding burgerlijk ingenieur vaak werkzekerheid biedt en je er nog alle kanten mee op kan. Ook al klinkt het niet als een romantische of passionele keuze, het geeft wel enorm veel voldoening als je ermee een brede basis kan opbouwen. Wetenschap en techniek kan heel breed zijn waardoor je ermee kan doen wat je wilt of wat je interesseert. Het is nooit een beperkende keuze die je maakt. “Als je je openstelt voor nieuwe zaken, voorkeur hebt voor exacte vakken en je wilt ervoor werken, dan is alles mogelijk!” 

Als je je openstelt voor nieuwe zaken, voorkeur hebt voor exacte vakken en je wilt ervoor werken, dan is alles mogelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Klaar voor de zomer? 7 zomerse weetjes

7 geeky weetjes over de knaller van de festivalzomer: Tomorrowland 2018