in

Angry Cry

Met 3D-printen helpt Jan de medische wereld vooruit!

Hoe het allemaal begon 

Jan Schepers groeide op in het kleine dorpje Peulis, dat zich tussen Mechelen en Heist-op-den-Berg bevindt. Tijdens het middelbaar maakte Jan de keuze voor de richting Latijn-Wiskunde op basis van zijn interesse voor wiskunde: “Ik deed toen al heel graag wiskunde”. Bovendien lag het voor de hand om te starten in een Latijnse richting omwille van zijn uitstekende resultaten tijdens de lagere school. Deze humaniora jaren verliepen dan ook zeer vlot zonder dat Jan nog maar de minste moeilijkheden ondervond. 

Van de ene naar de andere uitdaging 

Na deze puberjaren op middelbare schoolniveau volgde Jan de opleiding Wiskunde aan de KU Leuven. “Ik heb geen spijt van deze keuze omdat het hele mooi jaren waren die ik mocht beleven, waar ik mijn vrienden heb leren kennen en waar mijn passie voor wiskunde nog meer is gegroeid”, getuigt Jan. Na deze opleiding kreeg Jan vanuit de KU Leuven de kans om een doctoraat in pure wiskunde uit te voeren, wat een van zijn grootste en eerste uitdagingen was in zijn leven. Maar dit weerhield zijn gedrevenheid zeker niet, want zelfs na dit doctoraat volgde Jan een post-doctoraat, eerst in Leiden en dan opnieuw terug in Leuven. Hier heeft hij moeten bewijzen dat hij kan doorgroeien, een tweede uitdaging waar Jan op botste. Nadien kwam Materialise, een innovatief bedrijf op vlak van 3D-printing, op zijn pad waar hij ondertussen al bijna zeven jaar werkt. Van een opvolging van uitdagingen gesproken, kreeg Jan al meteen met een derde uitdaging te maken. Bij Materialise was Jan genoodzaakt om zich om te scholen en aan te passen aan de cultuur van het bedrijf. “Stuk voor stuk heb ik grote stappen moeten nemen, wat niet verliep zonder vallen en opstaan!” 

“Stuk voor stuk heb ik grote stappen moeten nemen, wat niet verliep zonder vallen en opstaan!” 

 

Een project om u tegen te zeggen 

Jan heeft gewerkt op verschillende afdelingen met Wiskunde in de hoofdrol. “Dit was veel studeerwerk en ook individuele zelfstandigheid stond centraal, maar ik deed dat heel graag”, aldus Jan. “We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van volledig automatisch digitale 3D-modellen van de schouder. Dit gebeurt op basis van een CT-scan zodat chirurgen op voorhand de operatie kunnen plannen”. Dit project is voor Jan zo interessant omdat er veel uitdaging mee gepaard gaat en het enorm boeiend is om samen te werken in een groot team. Bij het gehele project zijn er in totaal een twintigtal mensen betrokken, voornamelijk werkkrachten vanuit België, maar ook vanuit afdelingen in Oekraïne en Maleisië. Bovendien ziet de toekomst van dit project er zeer rooskleurig uit en kan Jan er veel voldoening uit halen. “Het leuke aan dit project is dat ik heel veel van mijn ervaring van de laatste jaren kan implementeren, wat een beetje het gevoel van ‘de kers op de taart’ opwekt”, vertelt Jan trots.           

“We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van volledig automatisch digitale 3D-modellen van de schouder. Dit gebeurt op basis van een CT-scan zodat chirurgen op voorhand de operatie kunnen plannen” 

Toch loopt er al wel eens iets mis. Bijvoorbeeld wanneer een aanzienlijk aantal mensen samenwerken in groep. “Dit is meestal een kwestie van onvoldoende of miscommunicatie”, volgens Jan. Bovendien is het moeilijk om iedereen min of meer tevreden te stellen bij de uitwerking van een dergelijk project. Naar oplossingen zoeken en compromissen sluiten horen bij de kern van de zaak. Probleemoplossend denken is ook essentieel als het gaat over STEM. “Daarnaast kan ik soms moeilijk om met projectaanvragen die intern of extern worden geweigerd, want dit heeft effect op je motivatie en zelfvertrouwen”, vertelt Jan. Hij kan ontgoocheld raken van zelfgeschreven software die niet de impact heeft die verwacht werd. Toch belemmert dit Jan niet in zijn verdere productiviteit: “zo leer je wel hoe je het in de toekomst beter kan aanpakken”. Hij wil bovendien zijn leuke job bij Materialise en zijn gedrevenheid niet zomaar opgeven omwille van een paar tegenslagen.    

“Het leuke aan dit project is dat ik heel veel van mijn ervaring van de laatste jaren kan implementeren, wat een beetje het gevoel van ‘de kers op de taart’ opwekt.” 

 

Hoor het van een man met 3D-kennis 

Jan heeft altijd al enorme interesse gehad in wetenschap en technologie: “Daarom ligt STEM mij ook nauw aan het hart”. Hij gelooft er dan ook heel erg in dat de jobs van de toekomst meer en meer binnen de technologische en wetenschappelijke sector zullen vallen. “Ik merk dat nu ook in het bedrijf waar ik werk, waar er in België ongeveer een vierhonderdtal technisch opgeleide mensen tewerk zijn gesteld op een totaal van zo’n 650”, aldus Jan. Elke dag opnieuw is die technische en wetenschappelijke bagage noodzakelijk in de huidige maatschappij. 

“Elke dag opnieuw is die technische en wetenschappelijke bagage noodzakelijk in de huidige maatschappij. “

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Katlijn ging van het buitengewoon onderwijs naar de hogeschool – en werkt nu voor KU Leuven

Björn stapte over van het Romeinse Rijk naar toegepaste informatica