in ,

Love OMG WIN

Björn stapte over van het Romeinse Rijk naar toegepaste informatica

Björn Antson, een geboren en getogen Geraardsbergenaar, toont aan dat je ook vanuit een niet-technische richting een technologische carrière kan uitbouwen. Hij volgde immers tijdens de eerste vier jaar van de middelbare school Latijn. Deze keuze was gebaseerd op zijn culturele en geschiedkundige interesse voor het oude Romeinse Rijk. Deze jaren verliepen tamelijk vlot, zonder al te veel problemen of belemmeringen. Vanaf het vierde middelbaar werd het meteen veel moeilijker en zwaarder voor Björn. Zijn resultaten zakten naar beneden en hij ging met de hakken over de sloot als het op zijn hoofdvakken aankwam. “Tijdens de laatste twee jaar Latijn-Wiskunde heb ik een hele weg moeten afleggen, dat ging met vallen en opstaan”. Op het einde van de rit speelde hij het dan toch klaar om op het nippertje erdoor te geraken en kon hij verdere studies aanvatten.

Tijdens de laatste twee jaar Latijn-Wiskunde heb ik een hele weg moeten afleggen, dat ging met vallen en opstaan.

Computers en informatie, meer heb je niet nodig

De keuze van Björn voor een opleiding aan het hoger onderwijs ging uit naar Toegepaste Informatica. Hij was immers graag voortdurend bezig met computers en informatica-gerelateerde technologie. Vanaf het derde jaar aan het hoger onderwijs heeft Björn zich hoofdzakelijk toegelegd op netwerken en veiligheid. Daarbovenop had hij het geluk om rond dit onderwerp een stage te kunnen lopen tijdens zijn laatste jaar. Björn beschouwt dan ook deze laatste jaren op de schoolbanken als de beste uit zijn hele studieperiode. “Ik heb toen enorm veel vrijheid gekregen wat heel fijn was.” Hij vond de lessen gedurende het hoger onderwijs op een veel aangenamere, flexibelere en ongedwongenere manier gegeven in vergelijking met de lessenpakketten vanuit het middelbaar.

Björns’ eerste project in de IT-wereld

Na het lopen van zijn stage bij AUSY Belgium, een full-service IT-bedrijf, kreeg Björn meteen de opportuniteit om daar als echte werknemer aan de slag te gaan. Björn moest voor deze aangeboden job een aantal keer op gesprek komen en mocht onmiddellijk nadien zijn vast contract ondertekenen. Nu is Björn bij dit bedrijf een zestal maanden werkzaam en het bevalt hem enorm. Dit is momenteel zijn eerste project waar hij werkt als first-line helpdesk. De bedoeling van deze functie is om bedrijven die problemen hebben met het internet of telefonie proberen te helpen waar mogelijk. “Voor mij is dit een zeer interessant project omdat ik op deze manier de theorie die ik leerde vanop school kan omzetten in de praktijk”. Dit geeft hem het gevoel dat hij nuttig kan bezig zijn en dat wat hij geleerd heeft, ook effectief kan toepassen in de werkelijkheid. Bovendien leert hij heel veel bij op zijn huidige werkplek, waar een leuke sfeer en werkomgeving aanwezig is.

Voor mij is dit een zeer interessant project omdat ik op deze manier de theorie die ik leerde vanop school voor een deel kan omzetten in de praktijk.

Toch brengt dit eerste project een grote uitdaging met zich mee voor Björn. Tijdens zijn studiejaren was hij niet heel goed in de Franse taal, waardoor dit zijn grootste uitdaging vormt op zijn werk. “Dankzij mijn werk is mijn Frans er toch al veel verder op vooruit gegaan.” Hoewel dit een uitdaging voor de toekomst zal blijven voor Björn, steekt hij graag de handen uit de mouwen om hieraan te werken zodat hij zijn Frans kan blijven bijschaven. Andere ambities die Björn op dit moment voor ogen heeft, is door verder te studeren bepaalde certificaten te behalen binnen netwerken zoals CCNA, Cisco Certified Network Associate, een trainingsprogramma voor netwerkontwerp- en ondersteuning. “Op deze manier kan ik later naar een second-line en meer technische kant doorgroeien”, aldus Björn.

Ik steek graag de handen uit de mouwen om aan mijn Frans te blijven werken en het zo te kunnen bijschaven.

 STEM is een belangrijke steunpilaar

Björn zijn advies voor jongeren om voor STEM (wetenschap, technologie, ingenieur of wiskunde) te kiezen is dat ze zich hier zeker in vast moeten bijten omdat ze zich op deze manier kunnen ontwikkelen zoals ze zelf willen. “Ik heb het geluk gehad dat ik een persoonlijk parcours heb kunnen afleggen zoals ik het zelf wou”, aldus Björn. Hij had de vrije keuze om te kiezen voor een opleiding die hem lag. Met deze motivatie is hij er dan ook volledig voor kunnen gaan. STEM bevat allerlei belangrijke steunpilaren die een positieve bijdrage leveren aan verschillende jobs en opleidingen van de toekomst met betrekking tot technologie en/of wetenschap. “Met een beetje doorzettingsvermogen geraak je waar je wil geraken.” Daarenboven kan je je dromen waarmaken door te doen wat je graag doet of waar je talenten liggen.

Door te doen wat je graag doet of waar je talenten liggen, kan je je dromen proberen waar te maken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Met 3D-printen helpt Jan de medische wereld vooruit!

Klaar voor de zomer? 7 zomerse weetjes