in

Geeky Love WIN

Hoe het plannen van een verjaardagscadeau kan leiden tot het oprichten van een start-up

Fabrice Guillermin was één van de eerste student-ondernemers die vanuit een probleem een ingenieuze website ontwikkelde. En daar begon hij helemaal mee op zijn eentje! Gelukkig kan hij nu rekenen op een heel team dat achter zijn project staat. Hij toont aan dat je geen ondernemersrichting moet volgen om zelf iets te kunnen opstarten. Van ondernemerschap, doorzettingsvermogen en durf gesproken!

Kadonation, een combi van cadeaus en doneren

Fabrice startte het project Kadonation toen hij nog student was. Het idee voor deze website ontstond ongeveer vier jaar geleden toen een vriendin van Fabrice een feestje gaf om haar verjaardag te vieren. Fabrice legde geld samen met wat vrienden om deze vriendin te kunnen verrassen met een groot cadeau. In al zijn enthousiasme nam Fabrice het heft in handen om het geld te verzamelen en het cadeau te kopen. “Hoewel dit een tof gebeuren zou moeten zijn, had ik meer stress dan wat anders”, aldus Fabrice. Het bleek een hele opdracht om een cadeau te kopen en het geld daarvoor in te zamelen. “Uiteindelijk moest ik zelf nog extra geld voorschieten zodat het eindsaldo juist zou zijn.” Deze ervaring leidde tot de ontwikkeling van Kadonation, een website om gemakkelijk groepspotjes te kunnen beheren en cadeaus uit te kiezen.

 

Richard Branson, één van de grootste ondernemers ter wereld, gaf Fabrice dat extra duwtje in de rug om zelf iets op te starten. “Door hem kreeg ik de passie om de wereld te veranderen, in welke mate dan ook.” Fabrice geniet ervan mensen te helpen, wat het beste uit zichzelf naar boven haalt. De website Kadonation tracht een oplossing te bieden voor een probleem dat toch bij heel wat mensen wel eens frustraties teweegbrengt: geld samenleggen om een cadeau te kopen. Op dit moment ligt het aantal gebruikers van het groepspotje al hoger dan 13.000, wat ongetwijfeld te maken heeft met de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van het systeem.

Fabrice geniet ervan mensen te helpen, wat het beste uit zichzelf naar boven haalt.

 

Het werkingsproces

Op de website geef je in aan wie je een cadeau wil schenken, wat de gelegenheid en afleveringsdatum is. Met deze informatie wordt er automatisch een nieuwe pagina aangemaakt waarop je je groepsrekening kan raadplegen. Bovendien kan je andere mensen uitnodigen om bij te leggen door je contacten en voorkeurkanaal, zoals bijvoorbeeld E-mail, Messenger, WhatsApp enz., aan te geven. Iedereen die toestemt om deel te nemen, ziet wat de gelegenheid is, wie de gelukkige is en hoeveel er al is bijgedragen. Na het betalen van de groepssom kies je waaraan je het verzamelde geld wilt uitbesteden. Dit kan een specifieke cadeaupartner zijn, denk aan Zalando of bol.com, of een cadeaubon. Met andere woorden, Kadonation biedt dezelfde mogelijkheden als bij de aankoop van offline cadeaus.

 

Eerste student-ondernemer

Fabrice studeerde zowel in het middelbaar als het hoger onderwijs ICT informatica. “Ik ben altijd al bezig geweest met programmeren en dergelijke. Toch vind ik het menselijk aspect een belangrijke aanwezige factor in mijn leven”, getuigt Fabrice. Door een eigen zaak te starten, leerde Fabrice heel wat mensen kennen en kreeg hij de kans om een enorm groot netwerk uit te bouwen. Maar hoe is het nu eigenlijk allemaal verlopen?

“Ik ben altijd al bezig geweest met programmeren en dergelijke. Toch vind ik het menselijk aspect een belangrijke aanwezige factor in mijn leven.”

Tijdens het eerste jaar aan het hoger onderwijs had Fabrice heel wat problemen met de combinatie leren en ondernemen. Heel veel tijd kroop in de praktische vakken want de druk om hiervoor te slagen lag zeer hoog. Deze moeilijke strijd tussen ondernemen en studeren, leidde tot de voorbereiding en later de opstart van het ondernemersstatuut voor studenten aan de hogeschool Odisee en KU Leuven. Dit statuut geeft studenten de mogelijkheid om lessen te verschuiven en een flexibel uurrooster op te stellen. “Door deze flexibiliteit kon ik mij beter focussen op de verschillende facetten van mijn studieperiode. Naast de leerstof, wilde ik zoveel mogelijk bezig zijn met mijn onderneming omdat ik dat gewoon superleuk vind!”

“Naast de leerstof, wilde ik zoveel mogelijk bezig zijn met mijn onderneming omdat ik dat gewoon superleuk vind!”

Student-ondernemer wordt vandaag de dag veel meer gepromoot in vergelijking met een viertal jaar geleden. Er kan dus wel gezegd worden dat er een gigantische verandering heeft plaatsgevonden. Vroeger was Fabrice een tijd lang de eerste en enigste op zijn school, maar nadien is het aantal student-ondernemers geleidelijk aan toegenomen. Ook aan de student-ondernemers wedstrijden is dit te merken, want tegenwoordig lokt het veel meer mensen en worden er massaal samenwerkingsverbanden tussen de verschillende scholen gevormd. Fabrice vertelt tevreden: “Ik ben heel trots dat ik samen met mijn mede-vennoot uiteindelijk effectief een bedrijf heb kunnen opstarten dat al meer dan een jaar mensen tewerkstelt. Het feit dat deze mensen willen meewerken aan ons project, geeft enorm veel voldoening.” Bovendien heeft Kadonation ook het genoegen om samen te werken met indrukwekkende partners en trekt het een groot aantal gebruikers aan.

“Ik ben op heel trots dat ik uiteindelijk effectief een bedrijf heb kunnen opstarten dat al meer dan een jaar mensen tewerkstelt. Het feit dat deze mensen willen meewerken aan ons project, geeft enorm veel voldoening.”

 

Van mijlpaal tot mijlpaal

De verdere ambitie van Fabrice en zijn team is om binnen een jaar 100.000 gebruikers te hebben. “Dat is een belangrijke toekomstige mijlpaal. Vanaf dat moment beteken je echt iets voor de ondernemingssector”. Het team van Kadonation hoopte op succes en nu hopen ze op cijfers. “Automatisch volgen hier andere mijlpalen uit, namelijk een team vormen van 10 of meer leden”. Bovendien wil Fabrice in de toekomst tal van projecten proberen realiseren en verder uitbouwen, waar onder meer het inzamelen van geld voor goede doelen valt, bijvoorbeeld om iemand met kanker te helpen. De voornaamste doelstelling van dit volledig non-profit, donation-based crowdfunding project is met andere woorden mensen helpen en steunen.

De voornaamste doelstelling van dit volledig non-profit, donation-based project is met andere woorden mensen helpen en steunen.

Natuurlijk verloopt het opstarten van een bedrijf niet zonder slag of stoot. Een grote fout die Fabrice bij aanvang maakte, is een bedrijf op zijn eentje starten. Daarnaast verloor hij veel tijd en motivatie door samen te werken met iemand die niet het juiste profiel had. Ook de afwezigheid van of slecht opgemaakte contracten waren geen slimme zet. Fabrice realiseerde zich dat fouten maken mag, maar dat het belangrijk is eruit te leren. Zo leerde hij dat je soms iets verder moet kijken dan enkel en alleen het geld. Bij een onderneming is het belangrijk investeerders te vinden waarmee je een goede relatie kan opbouwen. Zij bepalen tenslotte of je bedrijf kan of zal blijven bestaan.

 

Geef STEM een stem

Fabrice vindt dat er een fundamenteel andere aanpak noodzakelijk is in het onderwijs, en dat al vanaf de lagere school. Kinderen zouden op jonge leeftijd op een speelse manier in aanraking moeten komen met ondernemerschap, denk bijvoorbeeld aan limonadestandjes. Ondernemen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als er passie of kriebels aanwezig zijn, is het aangeraden om ermee aan de slag te gaan. “Grijp deze kans, zeker als deze zich voordoet tijdens je studietijd. Dan heb je iets om op terug te vallen”, aldus Fabrice. Hoewel hij een ICT-opleiding gevolgd heeft, wat goed uitkwam voor zijn onderneming, nam hij ook de moeite om de online cursus ‘Learn how to build a start-up’ te volgen om meer te weten te komen over de ondernemingswereld. “Ik ben altijd tevreden geweest van mijn studiekeuze, maar ik ben ook heel blij dat ik de combi heb kunnen maken met ICT en ondernemen.” Het is dus niet per se noodzakelijk om ondernemerschap te studeren om ondernemer te worden, zo is wel duidelijk.

Ondernemen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als er passie of kriebels aanwezig zijn, is het aangeraden om ermee aan de slag te gaan.

Fabrice is een enorm grote voorstander om STEM zoveel mogelijk te promoten en in de kijker te zetten. Technologische vooruitgang boeken we tenslotte elk jaar opnieuw. Daarom zijn STEM-gerelateerde opleidingen enorm belangrijk voor de jobs van de toekomst. “Het is niet alleen essentieel voor onze maatschappelijke toekomst, het is ook heel leuk om te doen! Je krijgt de kans om zelf dingen te ontwikkelen en projecten te bedenken en op poten te zetten. Achteraf kan je dan enorm trots zijn op jezelf, wat een heerlijk gevoel met zich meebrengt!”

“Het is niet alleen essentieel voor onze maatschappelijke toekomst, het is ook heel leuk om te doen!”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Go Red Devils! 7 gekke voetbalweetjes om in het achterhoofd te houden

Katlijn ging van het buitengewoon onderwijs naar de hogeschool – en werkt nu voor KU Leuven