in

Angry Cry Cute Geeky LOL Love OMG WIN WTF

Go Red Devils! 7 gekke voetbalweetjes om in het achterhoofd te houden

Je ontsnapt er deze weken niet aan, het wereldkampioenschap voetbal draait op volle toeren. En reken maar dat we in volle overtuiging voor de Rode Duivels supporteren. Ontdek hier enkele verbazingwekkende weetjes over voetbal.

1. Ben je een grote Rode Duivel fan of doet dat hele WK je helemaal niets? De mate waarin je meedoet aan de voetbaleuforie is genetisch bepaald door de hoeveelheid Serotonine of het ‘feel-good’ hormoon in je brein.

2. In oktober 1998 trof een bliksemschicht een volledig elftal in Congo. De ploeg van de tegenstanders bleef volledig ongedeerd.

3. Je hebt 27.192.647 voetballen nodig om het legendarische Wembley Stadion, in het noordwesten van Londen, te vullen.

4. Iets meer dan één op de twintig voetbalblessures worden veroorzaakt door het vieren van het doelpunt.

5. Een speler loopt gemiddeld 11,2 kilometer per wedstrijd af. Maar als het echt moet, kunnen onze Rode Duivels nog een tandje bijsteken, zo liepen Marouane Fellaini 16,3 en Kevin De Bruyne 15,9 kilometer tijdens de match tegen de VS op het vorige WK. En oh ja, de scheidsrechter loopt tussen de 12 en 19 km per wedstrijd!

6. Per dag wordt er een oppervlakte van 28.800 (!) voetbalvelden ontbost in het Amazone-regenwoud. 🙁

7. Pump up your brain. Het voetbal van morgen kan niet zonder wetenschap en technologie. Want wist je dat drones niet enkel voor dieren worden ingezet, maar ook voor voetballers? Ze analyseren de loopbewegingen van onze Rode Duivels. Maar de toekomst belooft nog meer! Omdat je bij voetbal ook moeilijke beslissingen moet nemen (dribbelen, passen, doeltrap) zou men in de toekomst transcraniële magnetische stimulatie (TMS) gaan inzetten. Eigenlijk worden bepaalde delen van de hersenen geprikkeld om de hersenactiviteit bij te sturen. Nu wordt dit enkel nog maar bij patiënten toegepast, maar de Vlaamse professor Werner Helsen sluit het gebruik van de techniek in voetbal niet uit.

Bronnen: agarscientific, factslidessport.be, Het Nieuwsblad, Eoswetenschap, De Morgen

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Last van examenstress? Lees dan zeker deze handige tips!

Hoe het plannen van een verjaardagscadeau kan leiden tot het oprichten van een start-up