in

Cute Love WIN

Femke schrijft graag over wetenschap – en dat doet ze bij Technopolis

Femke Gebruers heeft bij belevingscentrum Technopolis de kans gekregen om in een en dezelfde job, als scientific content specialist, haar beide passies te combineren, namelijk wetenschap en schrijven. Ze kan nu dagelijks bijleren over de meest diverse onderwerpen waarmee ze via zelfgeschreven stukken uiteenlopende doelgroepen bereikt.

Toepassen, eerder dan theorieën

“Mijn interessegebied heeft altijd al in wetenschap en taal gelegen”, vertelt Femke Gebruers met veel enthousiasme. Ze maakte de keuze om in het middelbaar Latijn-Wiskunde te studeren omdat dat toen een zeer wetenschappelijke richting was. Nadien koos ze voor de opleiding Bio-Ingenieur, omdat ze merkte dat ze beter was in wetenschappelijke toepassingen in plaats van louter theoretische vakken. “Theorie is voor mij redelijk moeilijk omwille van de abstractheid ervan, maar eens ik praktisch gericht kan werken en denken verloopt alles vanzelf”, vertelt een tevreden Femke. Ook al wees een wiskundeprofessor van de universiteit Femke op haar onvoldoende theoretische kennis, het hield haar niet tegen om door te zetten. “Een vraagstuk is voor mij veel logischer en intuïtiever dan de theorie erachter”. Femke had dan ook alles juist op haar praktisch examen, waardoor ze haar theoretische resultaten kon compenseren. “Niet in theorie, maar in praktijk blink ik uit, vandaar dat ik voor ingenieurswetenschappen koos en niet voor een opleiding in exacte wetenschappen”, verklaart Femke.

“Theorie is voor mij redelijk moeilijk omwille van de abstractheid ervan, maar eens ik praktisch gericht kan werken en denken verloopt alles vanzelf.”

 

Liefde voor schrijven

Na haar opleiding Bio-Ingenieur, realiseerde Femke dat ze zich in de toekomst vooral wilde focussen op schrijven en wetenschap. “Ik had niet het gevoel dat ik mijn ei kwijt kon in een louter wetenschappelijke job”, getuigt Femke. Daarom en ook omwille van de liefde voor haar pen, volgde Femke nog een journalistieke opleiding van één jaar. Een stage op de wetenschapsredactie van De Standaard deed haar beseffen dat schrijven en wetenschappen een perfecte match zijn voor haar. Na deze opleiding kwam Femke door toeval toch in een onderzoeksjob terecht en deed ze als doctoraatsstudent onderzoek naar een longziekte bij varkens aan de faculteit dierengeneeskunde in Merelbeke. “Hier kon ik wat ik gestudeerd had, omzetten in de praktijk”, zegt ze. Na twee leerrijke jaren onderzoek raakte Femke echter haar motivatie kwijt en besloot ze haar doctoraat te stoppen en opzoek te gaan naar een nieuwe job. Deze vond ze dan uiteindelijk bij Technopolis. Deze beslissing was niet de gemakkelijkste, omdat ze de mensen waarmee ze toen samenwerkte moest teleurstellen en ze haar doctoraatstitel niet zou halen. Toch was het de juiste beslissing voor haar.

“Ik had niet het gevoel dat ik mijn ei kwijt kon in een louter wetenschappelijke job.”

 

Best of both worlds

Met de combinatie van een wetenschappelijke en journalistieke richting, vond Femke de perfecte job bij Technopolis. Hier staat de communicatie over de wetenschap centraal. Femke schrijft informatie die zowel toegankelijk is voor kinderen als volwassenen. Daarnaast geeft ze educatief materiaal inhoudelijk vorm en zoekt ze uit op welke manier de communicatie, zowel schriftelijk als mondeling, op een verstaanbare manier kan overgebracht worden. Telkens bestaat de uitdaging eruit rekening te houden met de verschillende doelgroepen.

 

“Ik ben erin geslaagd om wat ik graag doe, ook elke dag te mogen beleven”, vertelt Femke trots. Ze is dan ook uitermate blij met haar job: “alle projecten waarmee ik mee bezig mag zijn bij Technopolis zijn enorm interessant en leerrijk, elke paar maanden is er weer iets nieuws”. Ze kan alle dagen bezig zijn met wetenschap, telkens op een andere manier, en daarover communiceren. “Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk waar ik dingen kan ontwikkelen en uittesten”, aldus Femke. Ze wil dan ook graag verder doen met wat ze bezig is en verder groeien op vlak van technologie en communicatie. Waar vroeger de focus voornamelijk lag op het schrijven van teksten, krijgt ze vandaag de dag ook de kans om tal van wetenschappelijke en technologische zaken te beschrijven en verklaren in de media. “Dit schooljaar legde ik elke woensdagochtend een wetenschappelijk item uit bij De Inspecteur op Radio 2.” En naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap werkte Femke samen met MNM. Naar deze Dag van de Wetenschap, telkens het laatste weekend van november, kijkt Femke dan ook jaarlijks uit. Op die dag stellen alle wetenschappelijke instellingen in Vlaanderen hun deuren open voor het grote publiek. Femke tracht die dag zoveel mogelijk de media te betrekken bij de evenementen en waar ze kan stelt ze proefjes voor en legt ze die ook uit met als doel een nieuw doelpubliek aan te spreken en het bestaande publiek uit te breiden.

“Ik ben erin geslaagd om wat ik graag doe, ook elke dag te mogen beleven!”

 

Nieuwsgierigheid is de nieuwe trend

Femke heeft eigenlijk altijd al interesse gehad in wetenschap. Dat haar broer vroeger met lego en andere bouwblokken speelde, haar grootvader wetenschapper was en dat de encyclopedieën of naslagwerken bij haar thuis altijd in handbereik lagen, kan er natuurlijk wel iets mee te maken hebben. Maar veel stimulansen van thuis uit of elders, iedereen kan een toekomst in wetenschap en techniek ambiëren. “Wetenschap bestaat erin om dingen te ontdekken waarvan je de oorsprong of werking niet van kent. Die nieuwsgierigheid is de drijfveer van wetenschappelijke interesses en leidt automatisch tot de zin om effectief op ontdekking te gaan.” Het advies van Femke: “Nieuwsgierig zijn en nieuwsgierig blijven, dan ontdek je in alles wel iets dat fascineert!”

Wetenschap bestaat erin om dingen te ontdekken waarvan je de oorsprong of werking niet kent.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Griet is CEO van een bedrijf dat wetenschap en verkeer bij elkaar brengt

Last van examenstress? Lees dan zeker deze handige tips!