in

Geeky OMG

Last van meeuwen aan de kust? Misschien bieden deze drones wel een oplossing

De opmars van drones lijkt niet te stuiten. Heb jij zelf al zo een speeltje in huis gehaald? Drones bieden echter niet alleen ontspanning, maar worden ook door technologen en wetenschappers in Vlaanderen gebruikt voor innovatieve toepassingen zoals voor bewakings-, reddings- en controle opdrachten. Maar wist je dat drones ook ingezet worden tegen schadelijke beestjes of juist ten behoeve van behulpzame dieren? Ontdek hier enkele boeiende drone-dier wisselwerkingen.

De drone en het everzwijn

Sinds 2006 zijn er terug everzwijnen in Vlaanderen gespot. Deze dieren zijn nuttig en een verrijking voor onze natuur. Toch brengen ze ook schade aan de landbouwgewassen, zoals het platwalsen en omwoelen van verschillende stukken grond. Daarom bedacht onderzoeker Anneleen Rutten samen met wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek een nieuwe methode om deze schade in kaart te brengen. Aan de hand van luchtfoto’s van drones kan er makkelijk nagegaan worden welke gronden beschadigd zijn en welke niet. Op basis van deze gegevens kan er op een nauwkeurige manier een aanpak gezocht worden voor de problemen.

De drone en de meeuw

Ook meeuwen kunnen aan onze Vlaamse kust voor overlast zorgen. Er zijn nu nieuwe maatregelen genomen om met de meeuwenplaag om te gaan door gebruik te maken van drones. Hiervoor waren al heel wat actieplannen de revue gepasseerd om de toestroming van meeuwen te doen stoppen, zoals glanzende windmolens, vogelverschrikkers, anticonceptiemiddelen voor de meeuwen etc. Vanaf nu zouden drones de strijd tegen meeuwen moeten winnen. De uitwerking ervan is als volgt: de drones gaan op zoek naar de nesten van deze vogels zodat de brandweer op zijn beurt de nieuw gelegde eieren kan vernietigen.

De drone en de mossel

Drones kunnen ook waardevol zijn bij onderzoek naar mosselbanken. Door middel van dit technisch apparaat kan er een enorme hoeveelheid aan beeldmateriaal verzameld worden van talrijke droogvallende mosselbanken. Drones kunnen ervoor zorgen dat onderzoek naar deze banken efficiënter en minder tijdrovend kan verlopen. Deze banken liggen vaak op onbereikbare plaatsen, verafgelegen van geulen of plaatsen die risico’s met zich kunnen meebrengen voor de mens. Een duidelijk overzicht van de banken kan gemaakt worden door beelden van de drones.

De drone en het insect

Drones worden zelfs gebruikt om vervelend ongedierte door andere dieren zoals insecten te verjagen. Jawel, het kan allemaal in de natuur. Een Australische student kwam op het idee om insecten uit te strooien overheen gewasgebieden door gebruik te maken van een drone. De drones verspreiden plaagbestrijdende insecten vanuit de lucht die mijten, vervelende diertjes die de gewassen aantasten, kunnen bestrijden. Dit is een veel efficiëntere en goedkopere manier in vergelijking met het droppen van insecten door tussen de gewassen heen te lopen.

De drone en de hond

Drones worden niet enkel gebruikt om overlast van dieren in te dijken of ze op te speuren. Ze kunnen ook worden ingezet om dieren te helpen, zoals bijvoorbeeld honden. Ook al happen vele honden graag naar het toestel, drones hebben deze trouwe viervoeter ook al van dienst geweest. Zo kunnen drones met de hond gaan wandelen als je geen tijd hebt om er zelf mee op stap te gaan of bijvoorbeeld door een blessure niet kan stappen. Drones kunnen je hond uitlaten via de leiband. De bedoeling is dat jij op voorhand een route uitstippelt voor de drone via een softwareprogramma. De drone zal dan deze weg volgen zodat je hond zijn dagelijkse beweging krijgt. Laat die wandeling maar komen!

Kortom, het gebruik van de drone kent heel wat voordelige en aangename toepassingen in ons dagdagelijks leven. De snelle, gebruiksvriendelijke, relatief goedkope en gestandaardiseerde manier van werken om mens en dier te helpen, maakt de drone zo aantrekkelijk om aan te schaffen.

Bronnen:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Maak kennis met Niels, Packaging Development Specialist bij de grootste brouwerij ter wereld

Maak kennis met Tom, de man die hielp van onze telefoon een computer te maken