in

Angry Cry Cute Geeky LOL Love OMG WIN WTF

7 dingen die je nog niet wist over je haar

Breng je zelf uren door voor de spiegel om je haar in de juiste vorm te krijgen? Of vind je dat je lief iets te vaak in de weer is met een haarborstel? Ontdek hier enkele leuke weetjes over haar waarmee je alvast je kapper kan verrassen.

1. Het aantal haren die je krijgt, ligt vast bij je geboorte

Wheee, wheee… Sommige cuties komen kaal op de wereld, anderen hebben al een weelderige haardos, maar wanneer we worden geboren, hebben al onze haarzakjes al een vaste plaats ingenomen op ons hoofd. Dit wil dus zeggen dat het aantal haren op ons hoofd al vanaf onze geboorte vastligt! De haarzakjes kunnen wel veranderen van grootte, maar we ontwikkelen er geen nieuwe meer.

2. Je haar is eigenlijk dood

Even schrikken toch. Wat wij haar noemen, zijn eigenlijk afgestorven haarcellen – say what? Het levende deel van ons haar ligt onder onze huid, de haarwortel. De haarwortel ligt in de haarwortelschede en zit vast in een soort zakje in de huid, wat de haarfollikel wordt genoemd. De haarwortel ligt altijd schuin onder onze huid en bepaalt zo de richting van onze haargroei. Verder vinden we in de buurt van deze follikel nog talgklieren, spiertjes en bloedvaten. De bloedvaten voeren voedingstoffen naar de haarwortel en bepalen zo de kwaliteit van je haar, of het met andere woorden gezond is of niet.

3. Je haar groeit heel traag

Je haar laten groeien, vraagt een beetje geduld. Je haar groeit namelijk maar zo’n 0,35 millimeter per dag of een centimeter per maand. Alhoewel haar tot 2 meter lang kan worden, ga je meestal vroeger naar de kapper. Volgens het Guiness Book of Records is het langste haar iets meer dan 5,5 meter. Moet jij ook zo vaak je baard scheren of je wenkbrauwen epileren? Dan zal je er niet van versteld staan dat onze baarden dagelijks rond de 0,38 millimeter groeien en onze wenkbrauwen rond de 0,16 millimeter!

4. Je haar is heel fijn

Je haar heeft gemiddeld een diameter van zo’n 0,05 millimeter. Dit maakt meteen duidelijk waarom het begrip ‘haarfijn’ wordt gebruikt om iets heel nauwkeurigs aan te duiden.

5. Je verliest gemiddeld 50 tot 100 haren per dag

Wanneer je ’s ochtends je haar borstelt, zal je al wel gemerkt hebben dat je enkele van je prachtige haren verliest. Geen paniek, dit is heel normaal. De gemiddelde persoon verliest dagelijks immers tussen de vijftig en honderd haren! Dat is geen probleem, want ons haar groeit en vernieuwt zich namelijk voortdurend.

Het groeien van het haar gebeurt in drie fasen. Ons haar bevindt zich eerst zo’n twee tot zes jaar in de groeifase, ook wel de anagene fase genoemd. Via de bloedvaten worden nieuwe haarcellen geproduceerd en in het haarwortelkanaal geduwd. Ons haar kan in deze fase zo’n 25 tot 70 centimeter lang worden. Zo’n 85% van ons haar, bevindt zich in deze fase.

Daarna kent ons haar een nieuwe fase, de overgangsfase of ook wel katagene fase genoemd. Deze fase duurt één tot twee weken. Ons haar heeft nu zijn maximale lengte bereikt, wat wil zeggen dat ons haar gestopt is met groeien. Het haar zal zich voorbereiden om uit te vallen. Gelukkig bevindt maar maximum zo’n 3% van al je haar zich in deze fase.

De laatste fase is de rustfase, ook wel de telogene fase genoemd. Oude haren worden in deze fase door de nieuwe haren uitgestoten. Vooraleer onze haren uitvallen, zullen ze één tot drie maanden in de rustfase blijven.

Dit drie fasen proces van groei, overgang en rust, herhaalt zich gemiddeld een twintigtal keer op een heel mensenleven. Wanneer mensen slechts een korte groeifase kennen, zullen zij als gevolg sneller kaal worden.

6. Mannen hebben meer haar dan vrouwen

Mannen hebben gemiddeld tussen de 150 000 en 180 000 haren op hun hoofd, terwijl vrouwen er maar gemiddeld tussen de 130 000 en 150 000 hebben. Mannen worden dan wel weer sneller kaal. Dit komt onder andere door dihydrotestosteron (DHT) een hormoon gevormd uit het mannelijke geslachtshormoon testosteron. DHT verstoort de functie van de haarzakjes, waardoor de groeifase sneller verloopt.

7. Vrouwen besteden 72 dagen in hun leven aan het scheren van hun benen, mannen scheren zich ongeveer vier maanden per leven

Vrouwen zouden in hun hele leven ongeveer 14.000 uur of anderhalf jaar bezig zijn met het borstelen, föhnen, wassen, stijlen, krullen en knippen van hun haar. Toch wordt er in een andere bron, de Telegraaf, gesproken van 294 dagen. Bovendien wordt daarin ook aangegeven dat Britse vrouwen gemiddeld 30 dagen spenderen aan het epileren van wenkbrauwen, 23 dagen aan het kleuren van hun haar en 72 aan het scheren van de benen. Bij dit laatste wordt er wel vanuit gegaan dat vrouwen zich dan bijna dagelijks gedurende vier minuten scheren. Mannen zouden daarentegen ongeveer vier maanden in hun leven zich aan het scheren zijn. Het blijft dus goochelen met cijfers, maar het is wel leuk en verassend eens stil te staan bij hoeveel tijd naar je haar gaat.

Van welke weetje was jij nog niet op de hoogte? 

 

Bronnen: Gezondheidsnet.nl, The Daily Mail, Telegraph

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze 7 series op Netflix brengen wetenschap en technologie dichterbij dan ooit

Kenan Alci werkt als softwarespecialist bij IBM, maar daar geraken was niet gemakkelijk