in

LOL OMG WTF

Wist jij dat je ook allergisch kan zijn aan sporten?

Misschien ben jij wel ernstig allergisch aan pindanoten, of ken je iemand die erg allergisch is aan bepaalde insectenbeten. Maar wist je dat je ook allergisch kan zijn aan sporten? Eindelijk een goed excuus om niet uit je luie zetel te hoeven komen! Of toch niet?

Allergische reactie

Sommige allergieën kunnen een anafylaxie, of anafylactische shock, veroorzaken. Dit is een medische term die gebuikt wordt om een snelle allergische reactie, die heel je lichaam beïnvloedt, aan te duiden. Omdat deze allergische reactie zo snel gebeurt, kan het leiden tot levensbedreigende complicaties.

De symptomen ontstaan plots, in het begin zou het kunnen dat je er niet eens last van hebt, maar dit verandert meestal snel. Misselijkheid, duizeligheid, zwellingen, krampen, hoesten, diarree… zijn  allemaal symptomen die gepaard kunnen gaan met een anafylactische shock. Ze kunnen leiden tot een levensbedreigende situatie die, zonder onmiddellijke medische hulp, kan eindigen in een verlies van bewustzijn of een ademhalings- of hartstilstand.

Wat je best kan doen bij opkomende symptomen, is gewoon stoppen met wat je aan het doen bent. Vaak is dit al genoeg. Als je toch een shock voelt opkomen, of ziet opkomen bij iemand anders, contacteer dan zo snel mogelijk de hulpdiensten. Door middel van adrenaline zullen zij de allergische reactie proberen te verminderen.

Bewegen als mogelijke oorzaak

Je hoeft nog niet te snel te panikeren, want wereldwijd krijgt maar 0,5% – 2% van de bevolking op een bepaald moment te maken met anafylaxie. In heel uitzonderlijke gevallen wordt anafylaxie veroorzaakt door fysieke activiteiten zoals – jawel – sporten!

Een combinatie van beweging en andere factoren zoals voeding, het weer, medicatie… kunnen leiden tot een exercise-induced anaphylaxis. Zo zou het eten van pindanoten, schelpdieren, tomaten, maïs, graan… voor het sporten, vaker geassocieerd worden met een anafylactische shock dan andere soorten voeding. Ook zouden krachtoefeningen vaker aan de basis liggen van een anafylaxie, al kan deze allergische reactie optreden tijdens eender welke fysieke activiteit. Misschien toch twee keer nadenken vooraleer je helemaal los gaat op de dansvloer op je volgende feestje na wat borrelnootjes en die pizza met zeevruchten?

Maar laat door wat je hierboven las vooral je gezonde dosis sport of beweging niet achterwege. Sporten en bewegen blijft immers veel gezonder dan niet sporten. Niet alleen zorgt het ervoor dat je fysieke fitheid erop vooruit gaat, meer een meer nieuw onderzoek geeft overtuigend bewijs dat sporten ook onze hersenwerking stimuleert. Hup hup met die beentjes dus, maar opletten voor bijtjes en pindanoten!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Kenan Alci werkt als softwarespecialist bij IBM, maar daar geraken was niet gemakkelijk

7 tips die ervoor zorgen dat jij vanaf nu beter slaapt