in

Love WIN

Ismaël Ben-Al-Lal: De groene racefanaat

Ismaël Ben-Al-Lal is het ideaalbeeld van een jonge, Vlaamse ondernemer die het gemaakt heeft in zijn branche. Hij is de CEO van een vooruitstrevend bedrijf in zonne-energie en is goed op weg om de wereld te veroveren op een groene manier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schooljaren

Tijdens zijn jaren op de middelbare school vond hij al snel zijn passie: wetenschappen. Spijtig genoeg bestond die richting toen nog niet en werd hij verplicht iets anders te kiezen: “Ik wou veel liever iets doen met wetenschappen maar ik heb destijds voor economie-wiskunde gekozen.”

 

Het resultaat was dat ik 11 herexamens had.

Deze schade haalde hij later in toen hij besloot in de voetstappen van zijn twee oudere broers te treden. Hij koos net als hen voor de studierichting Industrieel Ingenieur. Hij genoot echter volop van het studentenleven – en de bijhorende vrijheid – met slechte punten tot gevolg. “Ik ben niet echt naar de lessen geweest en het resultaat daarvan was dat ik 11 herexamens had.  Omdat ik het echt niet zag zitten om mijn jaar te dubbelen, heb ik alles op alles gezet en slaagde ik in tweede zit toch nog voor al die examens.”

Race jaren

Niet op de schoolbanken, maar wel tijdens zijn deelname aan het Solar Team leerde Ismaël het meeste bij. Het Solar Team is een team dat gaat racen in de Australische Outback. Het team moet daar 3024 km afleggen in een race-auto die aangedreven wordt door zonne-energie. Ismaël is -terecht- ongelooflijk trots wanneer hij over het team spreekt. “Het jaar dat ik meedeed is ons team tweede geworden van de 42 deelnemende teams. We zijn geëindigd met 1 uur verschil van het winnende team. Meer nog, we hadden misschien zelfs kunnen winnen als we op de tweede dag geen mechanisch defect hadden gehad waardoor we drie uur hebben verloren.”

Het jaar dat ik meedeed is ons team tweede geworden van de 42 deelnemende teams.

Toch was dit avontuur niet voldoende voor Ismaël. Samen met een aantal andere teamgenoten startte hij een VZW op, om deel te nemen aan een andere race: de Formula Zero. Deze wedstrijd was nog groter. Het team moest vier races rijden over heel de wereld met een gocart die aangedreven werd door elektriciteit. Deze elektriciteit werd vervaardigd uit waterstof. “Andere universiteiten waren op dat moment al anderhalf jaar bezig met de omzetting van waterstof naar elektriciteit. Omdat zes maanden later onze eerste wedstrijd plaatvond, hebben we ons meteen achter deze ontwikkeling gezet met een groepje oude teamleden van Solar. Uiteindelijk zijn we daar wereldkampioen mee geworden.”

Uiteindelijk zijn wij wereldkampioen geworden.

Businessjaren 

Tijdens deze races heeft hij zijn businesspartner Pieter Van Geel leren kennen. Samen met Pieter heeft Ismaël Futech en later Ilumen opgericht. Beide bedrijven zijn gericht op hernieuwbare energie. “Er bestaan veel soorten hernieuwbare energie, maar ik geloof er heilig in dat de zon op dit moment de enige rendabele is. Zelfs in België, met ons grijs weer.” De bedoeling van Futech is dat ze tegen 2020 mensen volledig zelfvoorzienend hebben gemaakt.

“De grootste uitdaging die ik in mijn leven heb genomen was Futech oprichten. Ik was 23 jaar en ik woonde nog bij mijn ouders. Ik had geen verplichtingen of niets dus dat was echt het moment om iets op te starten en uiteindelijk heeft het ook geloond. “

Je moet gewoon de spong durven wagen.

Zelf heeft hij nog één laatste boodschap voor alle toekomstige jonge ondernemers: “Ik heb al veel gereisd en met veel mensen gesproken en bijna iedereen die ik tegenkwam had een goed idee. Maar bijna niemand durfde het uit te voeren. Je moet echt gewoon de sprong durven wagen.”

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat jij soms met je bureauplant? Blijkbaar zo gek nog niet!

Van Grijze Muis tot Voorzitter van de Studentenraad, dankzij Informatica