in ,

Cute Love WIN

Hasan Orhan is ingenieur, maar dat was zeker niet vanzelfsprekend

Er zijn veel momenten in mijn leven geweest dat ik hard heb moeten werken, maar als ik er nu aan terugdenk, haal ik er enkel maar voldoening uit.

Hasan Orhan stond al sinds hij een kleine jongen was te popelen om naar school te gaan, om te studeren. Dit was moeilijk in zijn thuisland wegens financiële beperkingen. Toen Hasan vijf jaar was, maakte hij in Civril, Zuid-West-Turkije, een aardbeving mee. Dit is iets wat hem altijd is bijgebleven. Niet lang daarna, rond zijn zeven jaar, verhuisde hij met zijn ouders naar België op zoek naar een betere toekomst met meer werkgelegenheid.

Mijn ouders zijn heel waardevol in mijn leven, wat zij voor mij gedaan hebben, kan ik nooit terugdoen. Zij hebben mij gevormd tot wie ik nu ben.

 In België was hij meteen schoolplichtig, dus tijd om de Nederlandse taal te leren voor hij naar school ging, kreeg hij niet. Cruciale vragen zoals ‘mag ik naar het toilet?’ of ‘mag ik iets drinken?’ kon hij in die eerste maanden niet stellen. Hasan werd dan ook vaak gepest in zijn eerste jaar op de Belgische schoolbanken. Toen hij het Nederlands machtig werd, kon hij zich beter beschermen en verdedigen tegen de pestkoppen. Uiteindelijk raakte hij na dit eerste zware jaar met de meeste jongeren goed bevriend, ook zijn schoolresultaten waren heel goed. In het zesde leerjaar behaalde hij 78%, maar toch kreeg hij het advies TSO te gaan volgen. Daar is op zich niets mis mee, maar Hasan voelde dat hij meer in zijn mars had. Ook thuis werden vragen gesteld over het advies en Hasan zijn ouders steunden hem dan ook in zijn beslissing het advies te negeren. Het resultaat: zes jaar moderne-wetenschappen-wiskunde zonder één keer te buizen of te dubbelen. Natuurlijk heeft hij ook moeilijke periodes gekend tijdens deze jaren, maar zoals hij zelf zegt: ‘no pain no gain’ 

De raad die ik kreeg heb ik niet gevolgd, ik ben daar ook blij om. Punten zijn immers momentopnames die afhankelijk zijn van periode tot periode… Voor mij zijn punten indicatief, maar ze mogen zeker niet beslissend zijn. Ik ken veel mensen die een BSO opleiding hebben gevolgd en die daarna een bachelor diploma behalen, maar in deze maatschappij verwacht men dit traject niet.  

Na zijn middelbare school, besloot hij een bachelor opleiding chemie te volgen aan de Hogeschool.  

Ik wist al sinds het vierde middelbaar dat ik chemie wilde studeren. Ik begon interesse te krijgen in chemie toen ik de bewondering zag bij mensen aan wie ik chemische dingen uitlegde.

Dingen verklaren, of proberen te verklaren, vond Hasan ongelofelijk interessant. Helaas beschouwden veel mensen hem als saai. Hasan raakte zo gepassioneerd door chemie, dat hij ook in zijn vrije tijd ‘met open mond’ naar documentaires keek en literatuur las over chemie.  

Documentaires waren mijn startpunt, de aanzet om aan wetenschap te doen. In mijn bacheloropleiding heb ik niet veel bijgeleerd, de basiskennis kende ik al vooraleer ik mijn opleiding begon. Dit is te danken aan mijn eigen interesse, maar ook de goede voorbereiding die ik kreeg in het middelbaar.

Na deze opleiding behaalde Hasan zijn diploma chemie en was hij klaar voor de arbeidsmarkt. Hij heeft niet lang moeten zoeken naar een job en kon meteen beginnen als laborant bij een voedingsbedrijf dat zowel oliën als biodiesel maakt.  

Chemie is een ruime sector. Alles is chemie, zonder chemie is er geen leven. Er zijn ook zoveel verschillende domeinen binnen de chemie: petrochemie, analytische chemie, polymeerchemie, biochemie… Ikzelf vind polymeerchemie wel interessant.

Hasan controleerde de kwaliteit van de oliën en deed nog andere testen in het labo. Maar na twee jaar besloot hij dat zijn job niet uitdagend genoeg was wegens het routinematige karakter. Hij deed nog een andere job in Zwijndrecht, maar nam na enig opzoekingswerk een drastische beslissing: Hasan zou weer gaan studeren.  

Ik zou gaan voor een master in chemie. Dit zou mijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten en de studie was ook heel gedetailleerd, dit zorgde voor een betere vorming. Ik heb heel hard moeten leren, maar ik was ook heel erg gemotiveerd. Ik vond het eigenlijk zelfs moeilijk, maar zoals altijd wordt hard werken beloond. Uiteindelijk rondde ik de opleiding van twee jaar af.

Hasan wist natuurlijk niet op voorhand dat alles zo goed zou aflopen. Hij was er wel van overtuigd
dat hij de opleiding hoe dan ook zou halen, op twee jaar of langer. Hij probeert altijd optimistisch te blijven en tracht alles in zijn leven te relativeren, dit geeft hem de kracht om weer verder te gaan: proberen om uit slechte dingen toch nog iets goed te halen, proberen het te begrijpen. Tijdens zijn masteropleiding deed hij stage bij Fujifilm (te Tilburg), waar hij nadien ook mocht blijven en ondertussen al anderhalf jaar werkt. Hasan is enthousiast over het werken voor een groot internationaal bedrijf, het brengt een mooi imago met zich mee en zorgt voor verdere ontwikkeling.  

Ik mocht hier aan mijn stageproject werken. Na mijn stage heb ik ontdekt dat mijn project eigenlijk niet werkte. Maar dat geeft niet, zo zie je maar dat een slecht resultaat ook een resultaat is. Werken is eigenlijk ook een beetje studeren, je leert elke dag bij.

Momenteel werkt Hasan aan twee andere projecten: enerzijds een Europees project waarbij hij duurzame energie tracht te produceren uit een mengeling van zout en zoet water, anderzijds een project waarbij hij natrium ionen tracht te zuiveren uit irrigatiewater. Wat de toekomst brengt, daar is Hasan nog onzeker over. Wel weet hij te vertellen dat hij opnieuw een studie zal beginnen, ditmaal in Nederland én niets met chemie, maar wel met Informatica.   

Het is een opleiding programmeren. Ik wil graag een systeem uitvinden dat in Afrika en andere probleemlanden kan gebruikt worden om op een goedkope en efficiënte manier in drinkwater te voorzien. Dit gebeurt via automatisering, dus heb ik nood aan een opleiding programmeren. Ik heb er bewust voor gekozen wetenschap te gebruiken voor goede doelen. Dit geeft mij voldoening en kracht. 

Verder hoopt Hasan dat jongeren, vooraleer ze verder studeren, goed nadenken over hun studiekeuze. Jongeren hebben vaak al op voorhand veel vooroordelen over wetenschap, zonder informatie op te zoeken. Hasan geeft toe dat een wetenschappelijke richting niet altijd het gemakkelijkste traject vormt, maar, na regen komt zonneschijn.  

Ik word elke ochtend wakker met het gevoel dat ik mensen kan helpen in de projecten waarin ik werkzaam ben, dat ik echt het verschil kan maken.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Van Grijze Muis tot Voorzitter van de Studentenraad, dankzij Informatica

11 verbazingwekkende Big Bang Theory weetjes