in

Cute

Praat jij soms met je bureauplant? Blijkbaar zo gek nog niet!

Iedereen weet dat dieren intelligent zijn en net zoals mensen pijn voelen. Maar wisten jullie dat planten ook intelligent zijn en zelfs weten dat ze worden opgegeten? De Universiteit van Missouri onderzocht de ‘arabidsopis’, een plant die familie is van broccoli en boerenkool en vaak wordt gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. De wetenschappers stelden vast dat deze plant hoort, of beter, voelt, wanneer hij wordt opgegeten. Dit omdat de plant de vibraties van de knabbelende rups voelt.  

Sterker nog! De plant kan een onderscheid maken tussen de vibratie van een rups die knabbelt en de wind die het blad doet ritselen. Als de wind aan zijn blad ritselt reageert de plant niet. Maar als een rups aan zijn blad komt knabbelen, gaat de plant in de aanval.  Als beschermingsmechanisme maakt de plant een mild gif aan dat door de bladeren wordt gestuurd om zo knagende aanvallers weg te jagen.  

Zouden planten dan veel intelligenter zijn dan we werkelijk denken en misschien zelfs lijken op mensen? Kunnen ze informatie verwerken, leren en zelfs communiceren? Afhankelijk van welke onderzoeker je aan het woord laat, zal je een ander antwoord krijgen. De wetenschap is het nog niet eens over wat planten effectief kunnen, maar één ding is zeker: we ontdekken steeds meer over planten, van de cactus in onze kamer, tot tropische oerwouden. De grens tussen planten en dieren wordt alsmaar kleiner. Denk dus twee keer na voor je besluit je onkruid te wieden of sla eens een babbeltje met je bureauplant!    

Bronnen: In Habitat, The New Yorker

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Heb je ooit gehoord van ASMR, ofwel een orgasme voor je hersenen?

Ismaël Ben-Al-Lal: De groene racefanaat