in

Cry Cute Geeky LOL Love OMG WIN WTF

Heb je ooit gehoord van ASMR, ofwel een orgasme voor je hersenen?

ASMR, misschien heb je daar al wel eens van gehoord. Of misschien ook helemaal niet. Toch bestaan er op Youtube al heel wat kanalen – met miljoenen abonnees – die zich specialiseren in het onderwerp. Maar wat is ASMR nu en wat doet het precies?

ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response en beschrijft een ervaring waarbij een bepaald geluid of beeld een tintelend gevoel oproept. Dit gevoel begint meestal als een tinteling in het achterhoofd, trekt dan over de hoofdhuid en loopt daarna vaak verder over de rug. Vaak wordt zo’n gevoel een orgasme voor het brein (braingasm) genoemd. Wil je ook eens dit gevoel ervaren? Dat lukt misschien met het attribuut dat je hierboven ziet. De meerderheid van de mensen krijgt namelijk een tintelend gevoel in het hoofd wanneer ze de hoofdhuid hiermee masseren!

Geluiden of beelden die een braingasm veroorzaken, worden triggers genoemd. Iemand die heel dicht bij je oor fluistert, getokkel met de vingernagels op hout of plastic bubbeltjesfolie verfrommelen kunnen als triggers ervaren worden, maar zelfs het kijken naar een schilderij kan zo een specifieke tinteling teweeg brengen. Het is wel zo dat ASMR-triggers niet iedereen even hard treffen. Sommigen ondervinden nooit tingles, anderen ondervinden enkel bij een specifieke trigger tingles. Nog straffer; triggers kunnen ook helpen om stress te verlichten of in slaap te vallen.

Dit fenomeen werd nog niet zo lang geleden ontdekt. Pas in 2007 postte een student een bericht over het ervaren van deze tintelingen op de website Steady Health. Op dit bericht kwamen heel wat reacties van mensen die al eens hetzelfde hadden meegemaakt. Hierdoor werd ASMR snel een algemeen begrip waar meer en meer mensen zich in wisten te verdiepen. Vooral Youtubers zagen in ASMR een mogelijkheid om een origineel en populair kanaal uit te bouwen. Met behulp van verschillende voorwerpen en 3D-oren proberen ze hun volgers de ultieme tingles te bezorgen.

Omdat er tot nu nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek rond ASMR bestaat, is het moeilijk om precies te zeggen hoe lang het fenomeen al bestaat, waardoor het juist veroorzaakt wordt, welke mensen het ondervinden en waarom de ene persoon er meer gevoelig aan is dan een ander.

De laatste jaren duikt er wel meer wetenschappelijk onderzoek op rond ASMR omdat het zo populair is. Eén van de wetenschappers die ASMR onderzoekt, is Craig Richard van de Shenandoah University. De reden die hij geeft voor de populariteit van ASMR-kanalen op Youtube is simpel: ASMR zou ons laten herinneren aan onze kindertijd, wat we blijkbaar rustgevend vinden.

Ook de universiteit van Winnipeg doet onderzoek naar waarom de ene persoon wel een tinteling ervaart bij bepaalde geluiden en de andere niet. Mensen die ASMR ervaren maken meer associaties in hun hersenen dan mensen die ASMR niet ervaren. Bovendien zou een ander onderzoek uitwijzen dat mensen met ASMR andere karaktereigenschappen bezitten dan mensen die ASMR niet ervaren. Hoewel ze emotioneel onstabieler zouden zijn, zouden ze wel meer open staan voor nieuwe ervaringen. ASMR zou ook pijn verminderen, maar verder onderzoek om deze stelling aan te tonen, moet nog verricht worden.

Wil je na deze uitleg zelf ook ontdekken of je gevoelig bent voor ASMR? Dan kan je de volgende filmpjes eens bekijken. Beentjes in de lucht, koptelefoontje op (want dat is wel belangrijk als je naar ASMR video’s wil luisteren/kijken) en relax!

Het volgende filmpje legt ook nog eens uit wat ASMR is en doet:

1 van de eerste ASMR video’s op Youtube: 

Sommige mensen krijgen tingles van mondgeluiden en klanken:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Al twee jaar samen met je lief? Dan blijven jullie volgens de wetenschap voor altijd samen

Praat jij soms met je bureauplant? Blijkbaar zo gek nog niet!