in

Love

Dit is hoe Netflix zorgt voor slapeloze nachten

Iedereen doet het wel eens graag, een hele dag languit in bed of in de zetel liggen, met je vrienden, je lief of gewoon alleen. Je zet Netflix op en kijkt uren naar dezelfde – of verschillende – series. Hoe schadelijk is dit nu eigenlijk voor je gezondheid?

Het achter elkaar kijken van series, ook wel binge-watching genoemd, is een vrij recent fenomeen. In 2015 werd het nog verkozen tot woord van het jaar. Binge-watching komt steeds meer voor dankzij onder meer streaming diensten als Netflix. Wat blijkt? Je moet echt geen hele dag in je zetel hangen om aan binge-watching te doen: volgens de definitie ben je immers al aan het binge-wachten wanneer je slechts twee afleveringen van een serie achter elkaar kijkt! Daar maakt iedereen zich wel eens schuldig aan, zeker?

Volgens Netflix is binge-watchen de nieuwe norm geworden voor TV-kijkers. Vanaf het moment dat er een nieuw seizoen van je favoriete serie online komt, lijkt het wel een sport om zo snel mogelijk het laatste seizoen uit te kijken: binge-racing. Voornamelijk in Amerika is het werkelijk een sport geworden om zo snel mogelijk een serie uit te kijken. Liefst voor al je andere kennissen de serie hebben gezien, en liefst ook binnen de eerste 24 uur.

Dit is echter ronduit slecht voor je gezondheid. Je kan zowel fysiek als mentaal problemen ondervinden. Onderzoekers hebben reeds aangetoond dat door te lang TV te kijken, de kans op obesitas en diabetes stijgt. Een ander onderzoek wees uit dat binge-watchers meer kans hebben om last te krijgen van insomnia, slecht slapen en constante vermoeidheid. Dit komt door het blauw licht van je scherm als je series kijkt voor je gaat slapen.

De problemen op mentaal vlak zijn niet zo duidelijk als op fysiek vlak. Dit heeft te maken met het feit dat je in eerste instantie natuurlijk net gelukkig wordt wanneer je je favoriete serie hebt uitgekeken. Maar na een tijdje zal je je slechter en slechter beginnen voelen: je voelt je leeg vanbinnen, alsof er een deel van jezelf ontbreekt. Je kan het vergelijken met andere verslavingen. Je voelt je meer geïsoleerd van de wereld dan voorheen, waardoor je meer en meer wilt. Je identificeert jezelf met de personages en je verplaatst je in hun wereld, waardoor je je minder en minder in je eigen wereld begeeft.

Af en toe eens een luie zondag in de zetel liggen met Netflix kan natuurlijk geen kwaad, zolang het geen wekelijkse gewoonte wordt. Vergeet niet dat je ook een echt leven hebt met vrienden en familie waar je ook tijd aan moet besteden!

Bronnen: Business Insider , NBC News

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De liefde van je leven vinden? Dat is een kwestie van rekenen

Al twee jaar samen met je lief? Dan blijven jullie volgens de wetenschap voor altijd samen