in

De liefde van je leven vinden? Dat is een kwestie van rekenen

Wanneer we denken aan liefde, gaan we ervan uit dat dit heel spontaan gebeurt. We komen iemand tegen en worden er verliefd op, simple as that. Maar in dit digitale tijdperk vol millenials, is de kans groot dat we – starend naar onze smartphone – the one gewoon voorbij lopen. Maar, geen nood, Christian Rudder kwam met de oplossing!

En wel een wiskundge oplossing. Christian is een Amerikaanse ondernemer die afgestudeerd is aan de Harvard Universiteit in wiskunde. Wat heeft wiskunde nu met liefde te maken? Volgens Christian alles!

De datingsite OKCupid

Hij ontwikkelde een datingsite, OKCupid,  gebaseerd op een matching algoritme. Simpel gezegd is een algoritme een systematische manier om stap voor stap een probleem op te lossen. Zo goed als alle computers maken er gebruik van, algoritmes vinden we in ons dagelijks leven dus overal!

Een algoritme uitbouwen op zich is niet moeilijk… Er wordt gebruik gemaakt van plusjes, minnetjes en enkele vierkantswortels. Maar wat maakt dit matching algoritme nu zo bijzonder? Christian wist iets heel mysterieus, namelijk de menselijke aantrekkingskracht, op te delen in simpele stukjes waar een computer berekeningen op kan uitvoeren.

Maar hoe werkt dat nu precies? Eerst en vooral heeft het algoritme heel veel data nodig. Dus, om jouw algoritme match te vinden, moet je eerst heel veel vragen beantwoorden. Vragen uit het dagelijks leven als ‘Poest je elke dag je tanden?’ maar ook grote vragen als ‘Geloof je in God?’ maken hier allemaal deel van uit.

Match made in heaven

Een match kan gevormd worden op meerdere manieren. Bij sommige vragen is het belangrijk dat beide mensen hetzelfde antwoorden. Dit noemt Christian like with like vragen. Zo is het bijvoorbeeld beter dat twee mensen graag hetzelfde soort films zien. Bij andere vragen is het dan weer beter dat mensen niet hetzelfde antwoord geven, zoals: ‘Sta je graag in het middelpunt van de belangstelling?’. Natuurlijk is het moeilijk om uit te maken of het nu beter is om hetzelfde antwoord te geven, of net niet. Daarom worden er nog extra vragen gesteld. Het is de bedoeling dat je bij elke vraag aangeeft wat jouw antwoord is, hoe je wil dat je potentiële partner de vraag beantwoord en hoe belangrijk je de vraag vindt.

Maar hoe gaat dit nu exact in zijn werk? Eerst en vooral is het matching percentage tussen jou en een andere persoon gebaseerd op vragen die jullie beiden hebben beantwoord. Dit wordt in het algoritme ‘s’ genoemd.

Neem nu dat jullie de volgende vraag beantwoorden: ‘Hoe slordig ben je?’ Naast de vraag te beantwoorden en aan te duiden wat jullie willen dat jullie potentiële partner aanduidt, kunnen jullie beiden antwoorden hoe belangrijk de vraag is voor jullie: helemaal niet belangrijk, een beetje belangrijk, belangrijk, heel belangrijk, uiterst belangrijk. Natuurlijk begrijpt de computer dit niet, en wordt elk antwoord omgezet in een cijfer. Christian koos voor de volgende cijfers: 0, 1, 10, 50 en 250.

Daarna maakt het algoritme twee simpele calculaties. De eerste calculatie beantwoordt de vraag: voldeed het antwoordt van de andere persoon aan jouw verwachtingen? Als jij aanduidt dat de vraag over slordigheid heel belangrijk voor je is, krijgt deze vraag 50 punten. Als je potentiële partner deze vraag juist heeft beantwoord, dus naar jouw verwachtingen, krijgt hij 50 punten, dus 50/50. Als je partner deze vraag fout heeft beantwoord, krijgt hij 0 punten, dus 0/50. Wanneer alle vragen gesteld zijn, krijg je dus een heel erg grote breuk. Hieruit wordt een match percentage berekend. Zo past de andere persoon bijvoorbeeld voor 91% bij jou en jij voor 98% bij de andere persoon.

Natuurlijk wil het algoritme in een tweede calculatie één percentage berekenen voor jullie beiden. Dit gebeurt aan de hand van het geografisch gemiddelde. Hierbij neem je de vierkantswortel s van de vermenigvuldiging van deze twee bekomen percentages, waarbij s zoals reeds gezegd staat voor het aantal vragen: .

Deze vierkantswortel geeft dus de wiskundige uitdrukking van hoe goed jullie samen zouden passen!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

iPhone genie? Dat je dit kan doen met je iPhone, wist je waarschijnlijk nog niet

Dit is hoe Netflix zorgt voor slapeloze nachten