in

Angry Cry Cute Geeky LOL Love OMG WIN WTF

Al twee jaar samen met je lief? Dan blijven jullie volgens de wetenschap voor altijd samen

Prille liefde, samen op een roze wolk… Je vindt je partner grappig, slim en sexy. Maar waarom verdwijnt die onbezorgde liefde en gaan zoveel koppels na een aantal jaar uit elkaar?

Hormonen

Prille liefde klinkt heel romantisch, maar eigenlijk razen er verschillende hormonen door ons lichaam die zorgen voor vlinders in de buik, zwetende handen en dat typische verliefde, zwevende gevoel. Ons lichaam is dus als een scheikunde lab dat hormonen en neurotransmitters aanmaakt, met slapeloze nachten tot gevolg.

Hormonen en neurotransmitters zoals adrenaline, dopamine en endorfine komen vrij als we onze partner zien en zorgen voor die hevige gevoelens van verliefdheid in het begin van de relatie. De hormonen die vrijkomen zijn zelfs verslavend, waardoor we onze geliefde zoveel mogelijk willen zien.

Maar, na een aantal jaren, nemen deze gevoelens af en begin je je soms eens te ergeren aan je partner, heb je last van kleine frustraties en maken jullie meer ruzie. Sommige relaties overleven deze moeilijke maanden niet, terwijl anderen hier net sterker uit komen.

De overgang van prille liefde naar een stabiele relatie wordt dus vooral gekenmerkt door een verandering in hormonen. Zo wordt in de eerste maanden heel veel dopamine afgegeven, een hormoon dat gekenmerkt wordt door euforie, slapeloosheid, een verlies van eetlust en een stevige dosis motivatie. Kortom, gevoelens van verliefdheid!

Een overdosis dopamine

De eerste fase van verliefdheid klinkt als een droom, maar ons lichaam kan de dopamineproductie gewoon niet bij houden. Het werkt net als een drug en is zeer verslavend. Daarom hebben we steeds meer dopamine nodig om hetzelfde gelukkige gevoel te behouden. Na het eerste jaar zakt de dopamineproductie en daalt het gevoel van verliefdheid dus ook. Bij sommige koppels verdwijnt het gevoel van verliefdheid en houdt de relatie geen stand. Bij anderen wordt het gevoel van verliefdheid vervangen door een gevoel van emotionele verbinding, veiligheid en comfort. Dat sterke gevoel van verbinding kan verklaard worden door het hormoon oxytocine, ook wel het hormoon van liefde en geluk genoemd. Deze fase in de relatie wordt vaak gekenmerkt door meer stabiliteit en zekerheid.

Liefde werkt dus bijna als een drug en maakt soms ook letterlijk blind. Wie na een paar jaar terugblikt op zijn relatie zal dan ook zien dat veel dingen die vroeger schattig of charmant waren nu gewoon een ergernis of frustratie zijn. Denk maar aan je partner die bijvoorbeeld steeds zijn of haar kleren op de grond laat rondslingeren of steeds de bril naar omhoog laat. Maar natuurlijk zijn er ook veel voordelen aan een lange relatie. Zo word je steeds losser bij elkaar en voel je je ook steeds beter in je vel, waardoor je ook kantjes durft tonen die je in het begin van je relatie wou verbergen. Tanden niet gepoetst of benen niet geschoren is dan ook geen probleem. De naïeve roze wolk wordt vervangen door een stabiele relatie.

Liefde, gevoelens van verliefdheid en stabiliteit worden dus sterk bepaald door onze hormonen. Maar liefde zal natuurlijk altijd meer zijn dan enkel wetenschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is hoe Netflix zorgt voor slapeloze nachten

Heb je ooit gehoord van ASMR, ofwel een orgasme voor je hersenen?